Contact opnemen?

Vrijdag 20 januari organiseerden SAMEN-vrijwilligers Marieke en Sarah een speciale training voor studenten pedagogiek van de VU. Een interactieve training over straatkinderen, hechtingsproblematiek en uitdagingen bij het doen van vrijwilligerswerk in het buitenland. Een korte terugblik.

We vroegen Liz Masselink om 5 vragen te beantwoorden over de workshop.

1. Wat doet jullie commissie van VSPVU?
"De VSPVU is de studievereniging voor de studies Psychologie, Pedagogische Wetenschappen en de Academische PABO aan de VU. Onze commissie organiseert activiteiten speciaal voor onze pedagogiek studenten, zodat ze meer uit hun studie kunnen halen. Ze kunnen een beeld krijgen van het werkveld en ontdekken waar hun interesses liggen. Het kan ze ook helpen hun Curriculum Vitae uit te breiden door eventuele stages en/of vrijwilligerswerk-plekken te halen uit de organisaties die wij bezoeken."

2.Waarom wilden jullie een workshop volgen bij SAMEN?
"Ten eerste leek het ons een leuke en interactieve manier om meer te weten te komen over vrijwilligerswerk. Veel pedagogiek studenten zijn hierin geïnteresseerd. Daarnaast had Famke (deelnemer groepsreis India 2016) al connectie met jullie waardoor zij ons gemakkelijk met jullie in contact kon brengen."

3. Wat vond je van de dag?
"Het was een zeer leerzame en interactieve dag. De rollenspellen en dilemma’s zetten ons goed aan het denken. Het programma zat erg goed in elkaar. We voelde ons gelijk welkom en de sfeer was goed. We hebben veel thema’s kunnen behandelen die goed aansloten bij onze opleiding. Daarnaast hebben we ook een goed beeld gekregen van wat jullie doen."

4. Is er is dat je heeft verbaasd?
"Vooral de dilemma’s, dus de uitdagingen die je tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland kan tegenkomen. Wij hadden hier van tevoren niet bij stil gestaan. Ook merkte we dat de meningen in onze groep uiteenliepen over wat je in bepaalde situaties moet doen. Bijvoorbeeld bij agressief gedrag van straaatjongeren die stenen gooien. Het horen van andermans inzichten zetten ons ook aan het denken.

 

5. Welke tip of les neem je mee?
"Dat je meer moet nadenken over wat je gaat doen, voordat je gaat handelen. Vooral omdat de interculturele verschillen een grote rol kunnen spelen."