Contact opnemen?

De kosten van vrijwilligerswerk

“Wat zijn de kosten voor vrijwilligerswerk in het buitenland?” is een veel gestelde vraag. Het is moeilijk om daar een exact bedrag bij te noemen. De kosten verschillen van persoon tot persoon, van land tot land en van project tot project. Op deze pagina vind je een indicatie voor de kosten.

Erasmus plus programma subsidie SAMEN vrijwilligerswerk buitenland

Subsidie

In 2019 en 2020 (t/m juli 2020) maken we gebruik van Erasmus+, een subsidie programma van de Europese Unie.  Wanneer je naar een van onze Erasmus+ partners gaat voor stage of vrijwilligerswerk worden veel van je kosten vergoed.  

Projecten binnen het subsidieprogramma

De projecten in de volgende landen vallen allemaal binnen de subsidie van het Erasmus+ programma: India, Kenia, Zimbabwe, Bolivia en Ecuador.

 

Vanuit het programma worden veel van je kosten vergoed. Dit zijn jouw kosten voor: 

  • Je vliegticket (tot een maximum bedrag);
  • Verblijf op het project, inclusief maaltijden (€ 150,- p/m.)*;
  • Aanvullende ziektekostenverzekering;
  • Maandelijks zakgeld (€3,- p/d).

* Bij enkele projecten zijn de maaltijden niet inbegrepen en kook je voor jezelf.  Deze extra kosten zijn doorgaans niet hoger dan de hierboven genoemde € 25 - € 150,- per maand.

Kosten waar je verder rekening mee moet houden zijn:

  • Reisverzekering;
  • Inentingen die vereist zijn voor het land van jouw keuze;
  • Visum, indien vereist voor het land van jouw keuze;
  • Overige reisbenodigdheden.
We vragen een kleine tegenprestatie als je gebruik maakt van de subsidie. We vinden het belangrijk dat meer mensen kennis hebben van straatkinderen, de projectpartners en internationaal vrijwilligerswerk. Daarom geef je voor- of na je reis een presentatie in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld bij je vereniging, kerk of oude middelbare school.

De kosten die vrijwilligers verder maken varieëren sterk. Naast de vergoeding voor je verblijf ben je op je project vaak nog geld kwijt aan (extra) eten en drinken en uitstapjes. In 2018 waren vrijwilligers € 25,- tot € 150,- per maand kwijt voor hun levensonderhoud. Wanneer je na je verblijf op het project besluit om nog een korte reis door het land te maken maak je natuurlijk meer kosten.

 

SAMEN heeft geen commerciële doelstelling. De kosten kunnen zo laag gehouden worden omdat heel veel werk wordt gedaan door vrijwilligers. In ons jaarverslag kun je zien hoe we bij SAMEN het geld besteden.

Sponsorgeld

Pepijn en Roeland, India: "Op het project kochten we vaak fruit voor de jongens. We hebben uiteindelijk besloten om verschillende fruitbomen op het project te planten om de jongens via het fruit van de nodige vitaminen te kunnen voorzien, ook als wij er niet meer zijn straks."

Het is geen verplichting om sponsorgeld in te zamelen voor het project waar je heen gaat. Vrijwilligerswerk draait immers om jouw persoonlijke inzet en niet om een zak geld die je meeneemt. Tegelijkertijd is het ophalen van sponsorgeld een mooie manier om je eigen omgeving te betrekken bij jouw reis. Door sponsorgeld mee te nemen kan je ook voor de langere termijn een bijdrage leveren aan het project. Op het project kan je in overleg met de directeur bepalen hoe het geld wordt besteed. Bijvoorbeeld aan een uitstapje met de kinderen of aan een investering op het project.

Sponsorgeld project straatkinderen vrijwilligerswerk india fruitbomen