Contact opnemen?

De kosten van vrijwilligerswerk

“Wat zijn de kosten voor vrijwilligerswerk in het buitenland?” is een veel gestelde vraag. Het is moeilijk om daar een exact bedrag bij te noemen. De kosten verschillen van persoon tot persoon, van land tot land en van project tot project. Op deze pagina vind je een indicatie voor de kosten.

Erasmus plus programma subsidie SAMEN vrijwilligerswerk buitenland

Subsidie

In 2017 en 2018 maken we gebruik van Erasmus+, een subsidie programma van de Europese Unie. De meeste van onze partners zijn onderdeel van dit programma. Wanneer je niet naar een project binnen het programma gaat betaal je voor je eigen kosten.

Projecten binnen het subsidieprogramma

De projecten in de volgende landen vallen allemaal binnen de subsidie van het Erasmus+ programma: India, Kenia, Swaziland, Zimbabwe, Bolivia en Ecuador.

 

Vanuit het programma worden veel van je kosten vergoed. Dit zijn jouw kosten voor: 

 • Je vliegticket (tot een maximum bedrag);
 • Verblijf op het project, inclusief maaltijden (€ 150,- p/m)*;
 • Aanvullende ziektekostenverzekering;
 • Maandelijks zakgeld (€ 55,-).

Aan deelnemers die gebruik maken van de Erasmus+ vergoedingen vragen we een eigen bijdrage van € 300,-.

Kosten waar je verder rekening mee moet houden zijn:

 • Reisverzekering;
 • Inentingen die vereist zijn voor het land van jouw keuze;
 • Visum, indien vereist voor het land van jouw keuze;
 • Overige reisbenodigdheden.
We vragen een kleine tegenprestatie als je gebruik maakt van de subsidie. We vinden het belangrijk dat meer mensen kennis hebben van straatkinderen, de projectpartners en internationaal vrijwilligerswerk. Daarom geef je voor- of na je reis een presentatie in je eigen omgeving. Bijvoorbeeld bij je vereniging, kerk of oude middelbare school.

De kosten die vrijwilligers verder maken varieëren sterk. Naast de vergoeding voor je verblijf ben je op je project vaak nog geld kwijt aan (extra) eten en drinken en uitstapjes. In 2016 waren vrijwilligers € 25,- tot € 150,- per maand kwijt voor hun levensonderhoud. Wanneer je na je verblijf op het project besluit om nog een korte reis door het land te maken maak je natuurlijk meer kosten.

* Bij enkele projecten zijn de maaltijden niet inbegrepen en kook je voor jezelf.  Deze extra kosten zijn doorgaans niet hoger dan de hierboven genoemde € 25 - € 150,- per maand.

Projecten die buiten de subsidie vallen

Wil je naar een project dat niet valt binnen het Erasmus+ programma, dan kan je geen gebruik maken van bovenstaande regeling. In dat geval betaal je voor je eigen kosten, maar betaal je geen eigen bijdrage aan SAMEN. Je moet dan rekening houden met de volgende kosten:

 • Je vliegticket, gemiddeld € 700,- tot € 1100,- afhankelijk van je bestemming;
 • Verblijfskosten op het project, inclusief maaltijden (€ 150,- per maand);
 • Extra kosten levensonderhoud (€ 25,- tot € 150,- per maand);
 • Reisverzekering, inentingen, visum (indien nodig) en overige reisbenodigdheden;
 • Bijdrage aan de voorbereidingsweekenden (€ 55,-). 

Waar wordt mijn eigen bijdrage voor gebruikt

SAMEN heeft geen commerciële doelstelling. De kosten kunnen zo laag gehouden worden omdat bij SAMEN heel veel werk wordt gedaan door vrijwilligers. Daarnaast ontvangt SAMEN ondersteuning vanuit de Erasmus+ en diverse fondsen. De eigen bijdrages worden gebruikt om de kosten voor de voorbereiding, bemiddeling en begeleiding te kunnen dekken. 

In uitzonderlijke gevallen kan er tegemoet worden gekomen in de eigen bijdrage.

In ons jaarverslag kun je zien hoe we bij SAMEN het geld besteden.

Sponsorgeld

Pepijn en Roeland, India: "Op het project kochten we vaak fruit voor de jongens. We hebben uiteindelijk besloten om verschillende fruitbomen op het project te planten om de jongens via het fruit van de nodige vitaminen te kunnen voorzien, ook als wij er niet meer zijn straks."

Het is geen verplichting om sponsorgeld in te zamelen voor het project waar je heen gaat. Vrijwilligerswerk draait immers om jouw persoonlijke inzet en niet om een zak geld die je meeneemt. Tegelijkertijd is het ophalen van sponsorgeld een mooie manier om je eigen omgeving te betrekken bij jouw reis. Door sponsorgeld mee te nemen kan je ook voor de langere termijn een bijdrage leveren aan het project. Op het project kan je in overleg met de directeur bepalen hoe het geld wordt besteed. Bijvoorbeeld aan een uitstapje met de kinderen of aan een investering op het project.

Sponsorgeld project straatkinderen vrijwilligerswerk india fruitbomen