Contact opnemen?

Groepsreis naar Don Bosco projecten wereldwijd

Naast het vrijwilligerswerk voor langere tijd biedt SAMEN ook jaarlijks de mogelijkheid tot een groepsreis van gemiddeld 3 weken, onder begeleiding van oud-vrijwilligers waarin enkele projecten worden bezocht en gelijkwaardige uitwisseling centraal staat.

Tijdens deze groepsreis zijn we te gast bij Don Bosco projecten die zich richten op opvang, educatie en ontspanning van straatervaren jongeren. Een reis van een paar weken is anders dan het doen van vrijwilligerswerk voor een langere periode. In een korte intensieve periode maak je kennis met de projecten, de doelgroep en de medewerkers, samen organiseer je workshops en activiteiten en is er ruimte voor persoonlijke en culturele uitwisseling. Het doel van deze reis is om als groep kennis en ervaringen uit te wisselen met jongeren van de projecten en de lokale staf.

Misschien ben je na de groepsreis wel zo enthousiast geworden over de Don Bosco projecten dat je je volgend jaar aanmeldt voor het doen van vrijwilligerswerk voor langere tijd.

In 2020 zal er geen groepsreis plaatsvinden.

vrijwilligerswerk Kenia

 

SAMEN naar Kenia

In de zomer van 2019 ging onze groepsreis naar Nairobi, Kenia. Hier waren we onder andere te gast bij Makuyu, een partnerproject waar SAMEN een lange tijd mee samenwerkt. Thema van de groepsreis was: non-formeel leren. Als groep en in uitwisseling met Keniaanse jongeren en staf denken we na over creatieve vormen van educatie op het gebied van life skills voor straatkinderen en straatjongeren. 

De reis heeft de volgende doelstellingen;

  1. Uitwisseling rond het thema; non-formeel leren, door het organiseren van workshops en het gezamenlijk organiseren van activiteiten';
  2. Culturele uitwisseling: 'Kenia meets Holland';
  3. Ontwikkeling applicatie met instructies voor leuke en leerzame activiteiten met straatkinderen en straatjongeren.

 

groepsreis kenia

Thema: Non-formeel leren

Thema van de reis is: 'non-formeel leren'. Met formeel leren wordt doorgaans klassikaal of door scholen aangeboden onderwijs bedoeld. Non-formeel leren vindt meestal plaats buiten het klaslokaal, bijvoorbeeld bij (sport)verenigingen of clubs. In Nederland is tegenwoordig het onderwijs al een stuk dynamischer door projectmatig werken en creatieve vormen van onderwijs. In Kenia is het onderwijs nog een stuk klassieker, tegelijkertijd zijn er bij Makuyu en Boys Town ook diverse clubs (muziek, natuur, sport) waar de kinderen en jongeren aan deelnemen. Veel straatkinderen en straatjongeren hebben moeite met zich lang concentreren; dynamische leervormen en spelenderwijs leren kunnen hierbij uitkomst bieden. Daarom willen we tijdens de groepsreis, samen met de Keniaanse jongeren, staf en leraren, nadenken over nieuwe vormen van non-formeel leren. Welke activiteiten kunnen staf en vrijwilligers organiseren om bij te dragen aan de ontwikkeling van straatkinderen en straatjongeren?

Tijdens de reis zullen we diverse workshops organiseren rond dit thema. Met de oudere jongeren van het project gaan we in gesprek over hoe zij het liefst leren. Welke skills willen ze leren? Wat voor activiteiten zijn hiervoor geschikt? Ook organiseren we workshops met de staf en leraren van Makuyu en Boys Town. Hoe kijken zij naar non-formele manieren van leren? Wat kunnen zij toepassen in het onderwijs?

Sarah: "We gaan werken aan een applicatie, een app met instructies voor leuke en leerzame spellen".

Het eindproduct van de reis is een mobiele app. Een app met instructies voor leuke en leerzame activiteiten. De app kan gebruikt worden door nieuwe vrijwilligers van SAMEN, door de Keniaanse leraren en zal onder de aandacht worden gebracht van projecten voor straatkinderen en vrijwilligersorganisaties wereldwijd.

vrijwilliger kenia

 

Begeleiding groepsreis

De groepsreis wordt begeleid door Loes Scheepers en Sarah Beeftink, oud-vrijwilligers van SAMEN. Zij hebben ruime ervaring in het continent en het werken met straatkinderen en straatjongeren. Een paar maanden voor de groepsreis reizen zij ter voorbereiding al naar het land om daar de projecten vast te bezoeken en afspraken te maken. Op basis van deze reis wordt het programma van de groepsreis bepaald.

Loes is via SAMEN voor 4 maanden naar India geweest in 2012. Hierna is ze in het bestuur gekomen tot 2016 en heeft ze de groepsreis begeleid in 2016. De liefde voor Afrikaanse continent is ontstaan na een coschap in Malawi en een reis door Tanzania. Haar kennis over Afrika en de manier van werken op straatkinderenprojecten zal zij inzetten om de uitwisseling zo passend mogelijk te maken. 

Sarah was deelnemer aan de groepsreis naar India in 2014. Ze bleef daarna actief bij SAMEN als begeleider, groepsreisbegeleider en bestuurslid. Sinds 2015 heeft zij zich verdiept in het pedagogisch preventief systeem van Don Bosco en zich ontwikkelt tot internationaal trainer op het gebied van mensenrechten, intercultureel leren, European citizenship en non-formeel leren. Deze kennis en vaardigheden zal zij inzetten om een zo goed mogelijke uitwisseling op te zetten.

 

straatkinderen sponsorgeld vrijwilligerswerk buitenland

Koningsdag

SAMEN helpt graag mee met het verzamelen van sponsorgeld. Dit doen we door elk jaar met Koningsdag geld op te halen wat mee gaat met de groepsreis die zomer. We organiseren het groots: een heel plein vol met kleren, boeken en spullen om te verkopen, toiletservice en verkoop koffie, thee en gebak. Dat alles wordt georganiseerd en verkocht door enthousiaste oud-vrijwilligers van SAMEN en de deelnemers van de groepsreis. Lees in ons jaarverslag meer over deze dag!

Voorgaande groepsreizen

Afgelopen jaren ging de groepsreis naar:

Klik op een land om meer te lezen over de groepsreis van dat jaar.

Aanmelden