Contact opnemen?

Waarom een stage in het buitenland?

Een buitenland stage is een mooie kans om werkervaring op te doen in een vreemd land. Alles wat wij hier in Nederland gewend zijn gaat in het buitenland vaak anders. Een stage is een ideale manier om te zien of je de in Nederland geleerde lessen in een nieuwe context kan toepassen. Je bent langere tijd van huis, je komt in een nieuwe omgeving en cultuur en werkt samen met lokale stafleden. Een stage in het buitenland is een bijzondere uitdaging. Je ontwikkelt jezelf op allerlei gebieden, zoals zelfstandigheid en assertiviteit. Je leert je mening uitten op een professionele manier en je maakt kennis met een uitdagende doelgroep.

Kayla, Swaziland: “Ik leer hier mezelf echt goed kennen. Van de week zat ik er even doorheen omdat hier mensen hun afspraken niet na komen. Ze bedoelen het goed en beantwoorden alles met ‘ja’, maar ze bedoelen eigenlijk ‘nee’. Plannen en structuur is er hier nauwelijks. Ik merkte dat ik dit heel moeilijk vond, maar begin er nu aan te wennen. Het is de Afrikaanse mentaliteit. Ik ben zelf van structuur, plannen en altijd op tijd komen, maar misschien kom ik nog als een heel ander persoon terug!

Door jezelf volledig in een nieuwe omgeving en cultuur te storten, langere tijd van huis weg te zijn en samen te werken met de lokale bevolking daag je jezelf enorm uit. Je ontwikkelt jezelf op allerlei gebieden, zoals zelfstandigheid en assertiviteit. Je leert om een uitdaging niet uit de weg te gaan en om het soms ‘gewoon te doen’. Je leert je eigen mening te uitten op een professionele manier en je maakt kennis met een uitdagende doelgroep.

Een stage in het buitenland is niet gemakkelijk. Wanneer je enkel gericht bent op het afstrepen van je competenties kan je beter in Nederland blijven. Eigenschappen die bij je stage goed van pas komen zijn: flexibiliteit, initiatief nemen, creativiteit, enthousiasme en relativeringsvermogen. 

straatkinderen india vrijwilligerswerk buitenland school

Drie redenen volgens oud-stagiairs

We vroeg aan onze oud-stagiairs naar hun ervaring en reden om via SAMEN een buitenlandstage te doen. De volgende drie redenen werden hierbij vaak genoemd. 

Uitdagende doelgroep

Luuk, Ecuador: "Thuis geef ik les in een jeugdcircus. Ik wilde de kinderen laten zien hoe leuk dat kan zijn. Op het project gaf ik leiding aan de kunstclub en kon zo circusworkshops geven. Omdat ieder kind een truc kan die hij leuk vindt en goed kan uitvoeren is dat goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Daarnaast is het een non-competitieve fysieke activiteit waar de kinderen veel plezier aan beleefden. Twee jongens die elkaar vaak pestten gingen zelfs ineens samenwerken om een truc uit te voeren!"  

Straatkinderen en straatjongeren zijn een uitdagende doelgroep. Ze hebben vaak te maken met verschillende problematieken. Vaak zijn deze gedragsproblemen niet zo gedocumenteerd en gediagnostiseerd als in Nederland. Er zijn grote verschillen tussen de Nederlandse aanpak en die op de projecten. Hierbij word je geconfronteerd met andere opvattingen over bijvoorbeeld een goede opvoeding of projectmanagement. Voor jou ligt de uitdaging bij het goed omgaan met en het respecteren van die ideeën en gewoonten. Wanneer je in gesprek gaat met lokale stafleden ontdek je soms juist verassende overeenkomsten.

Genoeg ruimte voor je stage-opdracht

De projecten bieden veel ruimte voor het uitvoeren van een stage-opdracht. De projecten worden gerund door lokale stafleden. Als vrijwilliger of stagiair ondersteun je deze stafleden. Dit biedt de kans om vanuit je eigen achtergrond te kijken hoe je het beste een bijdrage kan leveren aan het project. Het vereist ook een nauwe samenwerking waarbij je rekening moet houden met je rol als gast en de culturele verschillen tussen jou en de staf. Zo leer je als stagiair een hele nieuwe context kennen. Wanneer je je flexibel opstelt en initiatief neemt is er vaak veel mogelijk.  

Tessa, Bolivia: "Naast het uitvoeren van mijn stageopdrachten merkte ik dat er zoveel meer te doen was op de projecten. Zo merkte ik dat de vaardigheid in Engelse taal erg belangrijk is, maar ook nog erg moeilijk voor de meeste kinderen. Daarom besloten we Engelse les op te zetten op de projecten. Om het leuker te maken hebben we een aantal spellen gemaakt en achter gelaten zodat anderen de lessen kunnen voortzetten. Zo hadden we een memorie spel, en een pop met kleertjes voor het leren van Engelse woorden."

Meer dan een werkervaring

eten ritueel india vrijwilligerswerk buitenland

Een stage via SAMEN is meer dan een werkervaring. Door mee te leven op het project dompel je jezelf onder in een nieuwe cultuur. Zo kan je in India kennismaken met smaken die je in Nederland niet gewend bent. In Bolivia en Ecuador kan je je heupen losgooien op de muziek. Je stagedoelen halen is natuurlijk belangrijk, maar het zijn de belevenissen daar omheen die het een bijzondere ervaring maken.