Contact opnemen?

Wanneer je via SAMEN naar een project gaat, ga je in principe met een maatje op pad. Gezamenlijk volg je de voorbereiding en verblijf je op een project. Sommige jongeren melden zich al samen aan, voor anderen gaan we samen op zoek naar een maatje. Waarom vinden wij een maatje zo belangrijk? Hieronder staan 10 redenen, op basis van de evaluaties van oud-vrijwilligers, waarom het fijn is om als maatjes op pad te gaan.

1. Samen genieten van de voorpret

Niets is leuker dan samen fantaseren op de spannende reis die komen gaat. Plannen maken voor te gekke activiteiten voor de kinderen en jongeren, je inlezen op de cultuur en alle praktische voorbereidingen in orde maken. Welke vaccinaties heb je nodig? Wat neem je mee? Ook handig: spullen verdelen zodat je niet twee EHBO dozen mee hoeft te nemen.

reismaatjes

2. Samen een nieuwe cultuur ontdekken

Een nieuw land, bijzondere gebruiken en rare gewoontes. Inburgeren in een vreemd land en op een project is niet gemakkelijk. Heel prettig om dan met een Nederlands maatje te sparren over hoe jullie het beste kunnen omgaan met de nieuwe situatie.

3. Samen is niet alleen

Wanneer je voor een meerdere maanden naar een project gaat, heb je ook minder fijne momenten. Heerlijk om dan iemand te hebben om je hart te luchten of om even samen te kletsen. Even samen de stad in voor een kopje koffie of chai doet al snel wonderen.

4. Een maatje die jouw gebreken opvult

Helemaal handig als jouw maatje kwaliteiten bezit die jij niet hebt. Een maatje die je herinnert aan het op tijd aanvragen van je visum, een maatje die met weinig materiaal het toch voor elkaar krijgt een klamboe op te hangen of een maatje met een enorme talenknobbel.

5. Een maatje voor als je ziek bent

Lig je met hoge koorts in bed en is je moeder 7000 kilometer verderop? Heel fijn als iemand die je vertrouwt een kopje thee komt brengen, vraagt hoe het met je gaat en zorgt dat alle andere nieuwsgierige mensen je met rust laten.  

reismaatje

6. Een maatje om je ervaringen te bespreken

Een maatje is niet alleen handig voor de gezelligheid. Je deelt leuke maar ook minder leuke momenten. Fijn als je dan iemand hebt waarmee je een goed gesprek kunt voeren. Hoe ervaar je het project? Hoe gaat de samenwerking met de lokale staf? Waar loop je tegenaan? Wat wil je nog leren? Met zulke gesprekken is een maatje echt een verrijking voor je buitenland ervaring.

7. Going Dutch

Tja, we blijven Hollanders. Samen leven en reizen is vaak goedkoper doordat je kosten kunt delen. Denk aan de hostelkamer tijdens jullie weekendtripje, toiletpapier voor op jullie kamer en kosten voor de riskhaw.

8. Die goeie ouwe tijd

Er komt een dag dat jullie weer terug zijn in Nederland. Verhalen vertellen aan familie en vrienden is leuk maar zij zullen je verhalen niet altijd begrijpen. Heel fijn als je een maatje hebt met wie je kunt napraten over die goeie ouwe tijd in Bolivia. Weet je nog toen met die gekke meneer? Hoe heette die ene jongen ook alweer? Wat mis jij nog elke dag aan Kenia?

9. Vrienden voor het leven?

Veel maatjes houden ook in de jaren na hun vrijwilligerswerk een goede band. Wie weet worden jij en je maatje vrienden voor het leven. Een half jaar samen op een project creëert immers een bijzondere band.

 

10 –  …

Er zijn vast nog tal van redenen waarom het fijn is om met een maatje naar een project te gaan. Zijn wij een reden vergeten? Laat het ons weten!