Contact opnemen?

Young Africa biedt beroepsopleidingen voor jongeren aan. Hiermee geven ze jongeren een kans op een baan en dus een stabiel bestaan. Op Epworth is een mode atelier en een bakkerij, ook worden er veel lifeskills lessen gegeven. Als vrijwilliger wordt je ingezet als project assistent. Hierdoor is dit project een zeer geschikte plek om een stage in het buitenland te doen.

Waar is het project?

Epworth is een voorstad ten zuidoosten van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Er wonen ongeveer 150.000 mensen in deze stad. Epworth was officieel niet bedoelt om te functioneren als stedelijk woongebied. Toen veel mensen naar deze stad migreerden, was er dus een groot tekort aan water en sanitaire voorzieningen.

De stad staat vooral bekend om de balancerende rotsen. De rotsen zijn op een natuurlijke manier op elkaar terecht gekomen, en krijgen geen enkele ondersteuning om in balans te blijven. De rotsen zijn zo bekend dat ze zelfs op één van de bankbiljetten van Zimbabwe staan.

africa vrijwilliger

Wat doet het project?

Young Africa Epworth biedt jonge studenten een vakopleiding aan. Bijvoorbeeld een opleiding catering en culinaire vaardigheden waarbij studenten in zes maanden worden opgeleid zodat zij een baan kunnen vinden of een eigen onderneming kunnen beginnen. Andere opleidingen die het centrum aanbiedt zijn; kleermakerij en schoonheidsspecialiste. Naast de vakopleidingen wordt er ook lesgegeven in bijvoorbeeld verantwoordelijkheid nemen en HIV/aids voorlichting. Ook organiseert YA Epworth ieder jaar een kunstfestival voor jongeren in de omgeving.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Vrijwilligers worden ingezet als project assistent.  Je kan bijvoorbeeld helpen bij kookles of manicure les. Daarnaast kun je ook workshops geven in bijvoorbeeld je eigen vakgebied. Ook kun je helpen bij het organiseren van festivals en de PR. In de vrije tijd van de studenten is er natuurlijk ook ruimte om te voetballen of andere sport- en spelactiviteiten te organiseren.

In de voorbereiding ga je in overleg met Young Africa in Nederland om te bespreken wat je vanuit jouw achtergrond kan bijdragen aan YA Epworth. Als vrijwilliger verblijft je op het project van Young Africa Chitungwiza.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je moet wel rekening houden met ongeveer 250 euro per maand aan extra kosten voor je levensonderhoud. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

Afrika is een continent met potentie. Dit is misschien niet iets wat mensen snel zullen denken. Armoede en conflicten, dat zijn toch zaken die het Afrikaanse continent omschrijven? Young Africa vindt van niet. Wij gaan juist uit van de potentie die het continent te bieden heeft, door gebruik te maken van de kansen die er liggen om de problemen die er spelen, te verminderen. - Young Africa –
Sinds onze oprichting in 1998 hebben wij al meer dan 33.000 jongeren opgeleid tot werk. Meer dan 80% van hen vindt binnen drie maanden na hun studie een betaalde baan, een stageplek of start een eigen bedrijf. – Young Africa -