Contact opnemen?

Young Africa biedt beroepsopleidingen voor jongeren aan. Hiermee geven ze jongeren een kans op een baan en dus een stabiel bestaan. Naast de opleidingen is het project ook een bruisende plek in de wijk. Kinderen komen op het terrein spelen en jongeren hangen rond of spelen een potje basketbal. Als vrijwilliger wordt je ingezet als project assistent. Hierdoor is dit project een zeer geschikte plek om een stage in het buitenland te doen.

Waar is het project?

Chitungwiza, ook wel bekend als Chi town, is een stad ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Harare. De voorstad heeft de hoogste dichtbevolktheid van Zimbabwe. Chi town is in de late jaren ’70 ontstaan doordat mensen uit oude, drukke steden als bijvoorbeeld Highfield naar Chi town verhuisden. Zwarten mochten tijdens de koloniale periode niet in Harare / Salisbury woonden en streken onder andere neer in Chitungwiza.

vrijwilligerswerk afrika

vrijwilliger in afrika

Wat doet het project?

Young Africa Chitungwiza biedt jonge studenten (16-22 jaar) uit Harare vakopleidingen aan zodat zij werk kunnen vinden of een eigen onderneming kunnen beginnen. De werkloosheid onder jongeren is erg hoog en er zijn maar weinig goede opleidingen beschikbaar. Afhankelijk van het niveau duurt een opleiding twee tot twaalf maanden. Voor vrouwelijke studenten die uit weeshuizen of straatkinderenprojecten komen is er woonruimte beschikbaar . In 2015 is het centrum verbouwd zodat het nu beter toegankelijk is voor lichamelijk beperkte studenten. Hierdoor kan YA Chitungwiza nog meer jongeren bereiken en trainen. Het centrum beschikt over een bibliotheek, een crèche en verschillende sportvelden (basketbal en volleybal).

Naast het bieden van opleiding organiseert YA Chitungwiza ook ieder jaar het Young Africa Arts Festival voor de lokale gemeenschap. Afgelopen jaar kwamen er duizend jongeren uit de lokale gemeenschap van Chitungwiza op dit tweedaagse festival af. Tijdens het festival worden er interactieve workshops gegeven en wedstrijden gehouden in bijvoorbeeld poëzie, muziek en dans.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Vrijwilligers worden ingezet als project assistent.  Je kan bijvoorbeeld helpen bij kookles of metaalbewerking. Daarnaast kun je ook workshops geven in bijvoorbeeld je eigen vakgebied. Ook kun je helpen bij het organiseren van het festival en de PR. In de vrije tijd van de studenten is er natuurlijk ook ruimte om te voetballen of andere sport- en spelactiviteiten te organiseren.

In de voorbereiding ga je in overleg met Young Africa in Nederland om te bespreken wat je vanuit jouw achtergrond kan bijdragen aan YA Chitungwiza. Je verblijft als vrijwilliger in een vrijwilligershuisje waar je ook voor jezelf kookt. Het verblijf is basic maar veilig binnen de compound van het project. Vanwege de veiligheid is het niet gemakkelijk om uitstapjes te maken. Je vrijwilligerswerk kan behoorlijk intensief zijn, dit zorgt er tegelijkertijd voor dat je snel onderdeel wordt van het Young Africa team.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je moet rekening houden met ongeveer 250 euro per maand aan kosten voor je levensonderhoud. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"Wij zijn een student parliament begonnen voor de opleidingen van Young Africa. Het motto wat we de gekozen studenten vertegenwoordigers meegaven was: "you are leader now and responsible for the entire student body. It's an awesome job, but take it seriously"." - Constantin -
"Wij hielpen mee met het organiseren van het jaarlijkse sportfestival. In totaal deden er acht scholen mee met een sporttoernooi in zeven verschillende sporten: rugby, voetbal, schaken, volleybal, basketbal, netbal en touwtrekken. Sportfestivals trekken altijd veel publiek. Mede daarom worden ze georganiseerd door Young Africa. Niet alleen omdat sporten belangrijk is, maar ook om voorlichting te geven over bijvoorbeeld HIV/aids. Tijdens deze dag konden bezoekers zich gratis laten testen op HIV/aids en kregen zij voorlichting." - Anne -