Contact opnemen?

Dit project zet zich in voor straatkinderen en straatjongeren in Ayacucho. Er is straatwerk, een nachtopvang en opvang voor langere tijd. Daarnaast probeert Los Cachorros met voorlichting te voorkomen dat kinderen en jongeren op het verkeerde pad terecht komen. Ieder jaar werken naast de lokale staf ook enkele vrijwilliger op het project. Als vrijwilliger ondersteun je de staf en draai je mee in het ritme van het project.

Waar is het project?

Het project bevindt zich in Peru in de stad Ayacucho. Deze stad ligt ongeveer 570 kilometer van de hoofdstad Lima op de helling van de Andes. De stad telt ruim 150.000 inwoners. De naam van Ayacucho is afgeleid van de Quechuawoorden aya en cuchu. Dit zou kunnen worden vertaald als “hoek van de doden” wat verwijst naar de Slag van Ayacucho op 9 december 1824. Bij de slag wonnen de Peruanen van de Spanjaarden en verkreeg Peru haar onafhankelijkheid. Ayachucho

Staat in Peru bekend als: “de stad van de 33 kerken”. De twee oudste kerk van Zuid-Amerika (San Christobal (1534) staat in de de stad en is een toeristische trekpleister. De altaren en olieverfschilderijen zijn zeer de moeite.

Wat doet het project?

Los Cachorros biedt een veilige thuishaven voor straatkinderen waar zij kunnen opbloeien tot zelfverzekerde adolescenten. Persoonlijke aandacht en liefde staan centraal. Via straatwerk, opvang, psychosociale hulp en onderwijs begeleidt Los Cachorros deze kinderen van de straat terug naar familie of naar een toekomst op eigen benen. Los Cachorros zorgt ervoor dat de kinderen weer kind kunnen zijn en geeft hen kennis, vaardigheden en vertrouwen mee voor de toekomst.

vrijwilligerswerk Peru

Los Cachorros geeft voorlichting op scholen over drugsgebruik, seksualiteit en geweld. Hiermee proberen ze te voorkomen dat kinderen voor het leven op straat kiezen. Middels straatwerk proberen medewerkers van het project hulpverlening te bieden aan kinderen die op straat leven. Ze zoeken de kinderen op en bouwen een vertrouwensband met hen op. Wanneer een kind aangeeft een ander leven te willen leiden begeleiden zij het kind naar (nacht)opvang bij Los Cachorros. Verblijf in de nachtopvang is tijdelijk. Een kind kan vanuit de nachtopvang terugkeren naar zijn familie of doorstromen naar de permanente opvang, als de gezinssituatie ernstig verstoord is. Los Cachorros streeft er naar om de kinderen met hun familie te herenigen. Kinderen uit de nachtopvang kunnen doorstromen naar de permanente opvang. In deze opvang verblijven straatkinderen, die meer structuur en regelmaat in hun leven aankunnen en die (nog) niet kunnen terugkeren naar huis. De permanente opvang kenmerkt zich door intensieve en persoonlijke zorg. Er kunnen maximaal 12 kinderen terecht. Los Cachorros wil door middel van een kleine leefgroep het normale gezinsleven nabootsen. De kinderen leren met elkaar samen te leven. In deze fase gaan de kinderen naar school en krijgen dagelijks huiswerkbegeleiding.  Er is ruimte voor spel en ontspanning en de kinderen verwerven nieuwe vaardigheden door middel van sociaal-educatieve vorming en technisch-productieve workshops.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Het team van Peruaanse medewerkers wordt altijd ondersteund door vrijwilligers uit Europa, met name uit Nederland en België. Je ondersteunt het team in de dagelijkse diensten in huis. Afhankelijk van jouw kwaliteiten daagt het project je uit om het werk te helpen verbeteren. Vaak zijn er meer vrijwilligers tegelijk, waardoor je met en van elkaar kunt leren en genieten van het werk en het Peruaanse leven. Bij Los Cachorros werken vrijwilligers in werkdiensten mee op het project. Van 06.00 tot 14.00 uur, van 14.00 tot 22.00 uur of je helpt bij tijdens de nachtdienst.

Kosten

Los Cachorros is geen onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat je voor je eigen kosten betaalt (vliegtickets en kosten voor je levensonderhoud in Ayacucho). Je betaalt geen bijdrage aan SAMEN of Los Cachorros. Los Cachorros heeft ook een eigen supportstichting in Nederland, zij helpen je tijdens je voorbereiding. Klik hier voor meer informatie over kosten.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Toen de kinderen erachter kwamen dat ik ook Engels sprak vroegen er een paar of ze Engels konden leren. Zo heb ik vorige week samen Wat leuk is is dat de kinderen nu met Vera de eerste Engels les gegeven.Wat leuk is, is dat de kinderen nu vaak vragen: Miss, zoals de kids mij hier noemen, (klinkt hier als: mieeees), wat betekent ''Buenas noches?'' En als ze naar bed gaan zeggen ze soms trots (inclusief Peruaans accentje) ''Good night miss!'' - Jade -
"Ik geef nu bijles aan een meisje van 13. Vooral met lezen en schrijven, omdat ze behoorlijk achterloopt en ze toch echt straks aan de middelbare school gaat beginnen. Niet alleen is het belangrijk dat ze bijles krijgt en oefent met lezen en schrijven, het is vooral ook om de persoonlijke aandacht aan haar te kunnen geven en haar haar verhaal te kunnen laten doen." - Dianne -