Contact opnemen?

YAgri Tech, onderdeel van Young Africa, biedt landbouw opleidingen aan voor jongeren in Mozambique. Het project bevordert innovatie in de landbouw in onder andere visteelt en voedselbewerking. Een mooi project voor een vrijwilliger met groene handen.

Waar is het project?

Beira is een stad ten noorden van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, in de provincie Sofala. Beira is de op een na grootste stad in Sofala. Het ligt vlakbij het punt waarop de Pungwe rivier in de Straat Mozambique uitmondt. Dondo is een provinciestadje dat 45 km landinwaarts ligt. Young Africa Dondo ligt op 4 km afstand van Dondo stad midden op het platteland. Je verblijft op het project van Young Africa in Beira, voor vervoer tussen de projecten wordt gezorgd.

Vrijwilligerswerk mozambique

Wat doet het project?

YAgri Tech Dondo biedt jongeren landbouwopleidingen aan waarbij ze ook leren hoe je een eigen onderneming kunt beginnen. Het imago van landbouw onder jongeren in Mozambique is slecht. Het is iets wat de meeste ouders van de jongeren doen en waar je weinig geld mee kan verdienen. Het centrum biedt de jongeren daarom een vakopleiding die op een integrale, duurzame en toekomstgerichte manier werkt. Dit betekent dat YAgri Tech Dondo zich inzet om jongeren door middel van landbouwopleidingen meer inkomsten te verwerven dan dat zij voor deze opleiding konden. Opleidingen de gevolgd kunnen worden zijn bijvoorbeeld visteelt, voedselbewerking, werken met een tractor en boerderijmanagement.

Het trainingscentrum in Dondo beschikt over een bibliotheek, een internetcafé. Daarnaast zijn er ook hostels gebouwd speciaal voor de studenten die uit de landelijke gebieden komen. Voor hen is het vaak niet haalbaar om op en neer te reizen, terwijl zij ook baat hebben bij deze opleidingen. Het centrum is ook zo gebouwd dat het toegankelijk is voor lichamelijk beperkte studenten.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Het project biedt meer dan een landbouwopleiding, jongeren worden ook breder getraind. Hierbij richt Young Africa zich op vaardigheden (skills) zoals samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, sport en spel.

In de voorbereiding ga je in overleg met Young Africa in Nederland om te bespreken wat je vanuit jouw achtergrond kan bijdragen aan YA Dondo. Je verblijft als vrijwilliger op het project van Young Africa in Beira en eet mee op het project. Het is een plattelandsproject en dus back-to-basic. In Mozambique spreken ze Portugees, dus het is belangrijk om voor vertrek al een taalcursus te doen. De directeur en enkele stafleden van het project spreken wel goed Engels.

Kosten

Young Africa in Mozambique is nog geen onderdeel van het Erasmus+ programma. Je betaalt daarom voor je eigen kosten. Je kan tijdens de lunch mee eten op het project. In de avond kook je voor jezelf op het project in Beira, je kan ook eten in het restaurant op de compound. De kans is groot dat bij vertrek van nieuwe vrijwilligers, het project wel onderdeel is van het Erasmus+ programma en dus een groot deel van je kosten, zoals je vliegticket en accommodatie, wel vergoed worden. Klik hier voor meer informatie over kosten.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"Het centrum in Dondo heeft plaats voor 500 jongeren per jaar." - Young Africa -
"Er wordt in Mozambique veel meer geïmporteerd dan geëxporteerd. Dit terwijl ruim 80% van de bevolking haar bestaan vindt in de landbouw. Dit is echter vooral voor eigen consumptie. Maar door bijvoorbeeld weer schommelingen is er veel voedselonzekerheid. Er zijn nauwelijks opleidingen beschikbaar in Mozambique die zich richten op de landbouwsector." - Young Africa -