Contact opnemen?

Young Africa biedt beroepsopleidingen voor jongeren aan. Hiermee geven ze jongeren een kans op een baan en dus een stabiel bestaan. Naast de opleidingen is het project ook een bruisende plek in de wijk. Er is een internetcafé, een restaurant en diverse sportvelden. Als vrijwilliger wordt je ingezet als project assistent. Hierdoor is dit project een zeer geschikte plek om een stage in het buitenland te doen.

Waar is het project?

Beira is een stad ten noorden van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, in de provincie Sofala. Beira is de op een na grootste stad in Sofala. Beira is een echte havenstad, dit zorgt ervoor dat er veel potentiële werkgevers zijn waar de afgestudeerde jongeren terecht kunnen.

vrijwilligerswerk mozambique

Wat doet het project?

Young Africa Beira was in 2007 de eerste school in Mozambique die beroepsopleidingen aanbood. De economie van Mozambique zit in de lift maar het aanbod van kwalitatief goed onderwijs is te laag om aan het de vraag naar goed opgeleide jongeren te voldoen. YA Beira biedt verschillende opleidingen aan zoals;  lassen, automonteur, gastronomie, hospitality, douanier, kinderverzorging en Engels. Op het terrein van 2 hectare groot is verder een bibliotheek, een internetcafé, een kinderopvang, een restaurant en verschillende sportvelden.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Het project biedt meer dan een alleen een opleiding, jongeren worden ook breder getraind. Hierbij richt Young Africa zich op vaardigheden (skills) zoals samenwerken, verantwoordelijkheid nemen en sport en spel.

In de voorbereiding ga je in overleg met Young Africa in Nederland om te bespreken wat je vanuit jouw achtergrond kan bijdragen aan YA Beira. Je verblijft als vrijwilliger op het project van Young Africa in Beira. In Mozambique spreken ze Portugees, dus het is belangrijk om voor vertrek al een taalcursus te doen. De directeur en enkele stafleden van het project spreken wel goed Engels.

Kosten

Young Africa in Mozambique is nog geen onderdeel van het Erasmus+ programma. Je betaalt daarom voor je eigen kosten. Je kan tijdens de lunch mee eten op het project. In de avond kook je voor jezelf op het project in Beira. De kans is groot dat bij vertrek van nieuwe vrijwilligers, het project wel onderdeel is van het Erasmus+ programma. Daarmee zouden een groot deel van je kosten, zoals je vliegticket en accommodatie, vergoed worden. Klik hier voor meer informatie over kosten.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

Momenteel ondergaat Mozambique economisch en politiek moeilijke tijden. Manosso blijft echter met hoop naar de toekomst kijken. Hij werkt hard om met onder andere bedrijven in de omgeving cateringcontracten af te sluiten. Dit geeft ook kansen voor zijn studenten om meer praktijkervaring op te doen. - Young Africa -
Invest in youth and they become Ambassadors for Change in their society. -Young Africa-