Contact opnemen?

Nairobi Bosco Boys is een klassiek straatkinderenproject. In de hoofdstad van Kenia zet Don Bosco zich in voor rehabilitatie en scholing van ex-straatkinderen. Op Langáta ontwennen de jongens van de straat, daarna kunnen zij doorstromen naar het grotere Kuwinda project. Al meer dan 20 jaar gaan SAMEN vrijwilligers naar dit project.

Waar is het project?

Nairobi is de hoofdstad van Kenia. Met haar meer dan drie miljoen inwoners op bijna 1700 meter hoogte is ze daarmee ook de grootste én hoogste stad van het land. Je kunt de stad het best verkennen in een matatu, een in Europa afgeschreven bestelbusje die langs vaste routes rijdt. Je kan op- en afstappen wanneer je maar wilt. Laat je eens vervoeren naar de wekelijkse Masai-markt, de kleurrijkste markt van Kenia. Je kunt hier allerlei producten van de Masai-stam kopen, zoals sieraden, kleding en drums. Aan de rand van de stad ligt het Nairobi National Park waar je luipaarden, giraffes, zebra’s en nijlpaarden kan spotten.

vrijwilliger kenia

Wat doet het project? 

Bosco Boys legt contact met jongens op straat. Dit gebeurt wekelijks op dezelfde plek. Jongens die aangeven dat ze het leven op de straat achter zich willen laten zijn vervolgens welkom op Don Bosco Langáta, het rehabilitatiecentrum. Hier leren de jongens leven met een nieuwe structuur; ze moeten een regelmatig leven zonder drugs, lijm en geweld opbouwen. Wanneer de jongens bewezen hebben dat ze zijn veranderd mogen ze doorstromen naar het grote project; Bosco Boys Kuwinda. Dit project heeft als doel de jongens een thuis te bieden waar ze eten, drinken en kleding krijgen, een bed om in te slapen en naar school kunnen gaan. Er ligt een grote nadruk op de schoolgang omdat dit de jongens helpt naar een betere toekomst.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

 

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Op dit project heb je als vrijwilliger veel mogelijkheden om de lokale staf te ondersteunen. Op de school van Don Bosco Kuwinda kan je bijvoorbeeld computerlessen of extra Engelse lessen verzorgen. Daarnaast is er ruimte om in de pauzes, de namiddag en weekenden sport- en spelactiviteiten te organiseren. Je kan bijvoorbeeld aansluiten bij de Scouting-club, zangclub of karateclub. Na schooltijd en in de weekenden wordt er vooral veel voetbal en basketbal gespeeld. Tijdens je verblijf heb je goed contact met de medewerkers op het project. Bij hen kun je altijd terecht als je vragen hebt, of als je ergens mee zit.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je eet mee op het project. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Onze jongens hebben ons al meerdere heftige verhalen verteld.. Een van de kinderen vroeg mij: ‘Do you want to hear my story?’ Ik vertelde hem dat ik het alleen wilde horen als hij het wilde vertellen. Het was bijzonder om een keer alleen met een kind te zitten, normaal zitten er namelijk een stuk of tien kinderen om ons heen. Je krijgt dan niet de kans om echt met iemand te praten. Hij vertrouwde mij en wilde zijn verhaal met mij delen." - Renee -
"Tijdens de lifeskills lessen hebben we een levenslijn getekend waarop ze leuke en nare gebeurtenissen mochten aanhangen uit hun eigen leven. Deze opdracht was een behoorlijke uitdaging. Het is voor de kinderen vreemd om de vrije hand te hebben in hun opdracht. Ik had mijn eigen 'storyline' als voorbeeld op bord geschreven en vond dezelfde gebeurtenissen even later ook in de schriftjes van kinderen. Eenmaal duidelijk leverde het boeiende tekeningen op. Kinderen namen gelukkig de ruimte om zowel leuke als verdrietige dingen uit hun leven op te schrijven en te tekenen. Sommige beveiligden hun papier angstvallig, zo persoonlijk werd de opdracht gevonden. Voor mij was het vooral geslaagd omdat zowel de jonge als de oudere jongens zich in de opdracht konden vinden. Dat is vaak een uitdaging in een klas met jongens van 13-17 jaar." - Roos -
"Op woensdagmiddag zijn er clubs, we trainen mee met de jongens van de Karateclub en planten nieuwe boompjes met de environmentalclub." - Elske -