Contact opnemen?

Bij dit project wordt je onderdeel van een internationale groep van vrijwilligers. Je verblijft in een vrijwilligershuis en dagelijks ga je aan de slag bij één van de projecten. Naast rehabilitatie, opvang en scholing van straatkinderen richt Navajeevan zich ook op andere doelgroepen. Zo zijn er computerlessen, vakopleidingen en presentatiecursussen voor jongeren.

Waar is het project?

Vijayawada is een grote stad in de Indiase staat Andhra Pradesh. De stad ligt aan de oevers van de Krishna, de langste rivier van India. Het gebied langs de rivier is een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes en boeddhisten. Enkele interessante bezienswaardigheden in de buurt zijn de Kanaku Durga Temple, Bhavani Island en Prakasam Barrage.

vrijwilligerswerk india kinderen

Wat doet het project?

Kinderen die van straat komen worden eerst in de shelter van Navajeevan geplaatst. Ze blijven hier een paar dagen om te wennen en worden dan naar een ander project overgeplaatst. Op de shelters krijgen de kinderen onderdak, voedsel, medische verzorging en psychologische hulp. Voorbeelden van projecten waar jij als vrijwilliger aan de slag kunt gaan zijn Sethu, een meisjes huis waar je bijvoorbeeld Engelse les kunt geven, op de shelter kun je knutselen, spelen en sporten met de kinderen die net van de straat komen en Vimukti, een project buiten de stad waar jongens die verslaafd waren aan alcohol of drugs worden opgevangen en waar jij bijvoorbeeld een voetbaltoernooi kan organiseren. Er is ook een project waar jonge vrouwen een praktijkvak geleerd krijgen, bijvoorbeeld in beauty of naaien. Hier geven vrijwilligers les in Engels en vaardigheden zoals presenteren.  

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Tijdens je eerste dagen op Navajeevan krijg je een rondleiding over alle projecten. Je leert de mensen van het project kennen en komt er achter hoe er op het project gewerkt wordt. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen op welk project jij wilt werken. Daarna wordt in overleg bepaald welke taken jij toegewezen krijgt. Dit hangt af van jouw kwaliteiten en de dingen die jij leuk vindt. Navajeevan bestaat uit veel uiteenlopende projecten, er is altijd een project die jouw inzet en enthousiasme kan gebruiken.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"De versiering hier is zoals het India betaamd groots, Geen kerstboom, maar veel kleuren en lichtjes. En de lichtjes zijn toch echt mooier als ze knipperen en van kleur veranderen. Gisteren hebben we de sickroom helemaal versierd, dat was behoorlijk wat werk. maar de kinderen vonden het prachtig." - Loes -