Contact opnemen?

Pondicherry is een relatief kleine stad in India. Op dit project worden voornamelijk school drop-outs opgevangen. Zij zijn gestopt met school en verblijven voor meestal een jaar op het project. De kinderen gaan naar de eigen Don Bosco school of naar scholen in de buurt. Als vrijwilliger heb je vooral in de namiddag en de weekenden veel ruimte om actief te zijn.

Waar is het project?

Het Boys Home bevindt zich in Pondicherry, een voor Indiase begrippen kleine stad. Pondicherry werd door de Franse Oost-Indische Compagnie gesticht in 1676. Dit is terug te zien aan bijvoorbeeld de Franse straatnaambordjes en fraaie koloniale villa’s. De belangrijkste straat van Pondicherry is Nehru straat. Hier kun je traditionele Indiase stoffen en sari’s kopen. Het project ligt net buiten het centrum, aan één van de drukste straten van de stad.

india vrijwilliger kinderen helpen

Wat doet het project?

Het Boys Home vangt jongens op die in het normale onderwijssysteem buiten de boot vallen. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld van huis zijn weggelopen of omdat er thuis geen geld is voor onderwijs. Met de hulp van het opvanghuis kunnen de jongens weer naar school en krijgen ze de kans op een betere toekomst. Buiten de schooltijden is er veel tijd om huiswerk te maken of om even te ontspannen.
Alle jongens op het Boys Home gaan naar school, maar slechts een deel van de jongeren volgen een opleiding op het project zelf. Sinds 2 jaar heeft het project een eigen basisschool, hier gaan ook 'normale' kinderen uit de buurt naar school. De overige jongeren gaan naar openbare scholen in de buurt. De vakopleiding die het project aanbiedt is de timmerman opleiding. Hierbij leren de jongens in drie jaar alles over houtbewerking, zodat ze na de opleiding een baan kunnen zoeken en voor zichzelf kunnen zorgen. Ook zijn er enkele jongens die een computeropleiding volgen op het Boys Home. Deze opleiding wordt overigens ook gevolgd door jongens en meisjes van buiten het Boyshome. Ze leren hierbij van alles over het werken met computers en het bewerken van computerprogramma’s.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Op het project hebben de jongens vooral in de namiddag vrije tijd om voor sport en spel. Daar kan jij als vrijwilliger goed gebruik van maken door ze op zulke moment bezig te houden. Speel je een muziekinstrument? Misschien vind je het dan leuk om muziekles te geven. Natuurlijk kun je ook denken aan dansles geven, Engelse les geven of sportles geven. Er is heel veel mogelijk. Het is in overleg ook mogelijk om de creatieve lessen op de school te verzorgen. Daarnaast vinden de jongens het ook leuk om af en toe een dagje op stap te gaan. Een uitstapje naar het strand levert hele mooie herinneringen op. 

 

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Eenmaal terug op het project gingen we wat spelletjes doen met de zevende en achtste klas. Daarna was het eindelijk tijd op pannenkoeken te bakken! We maakten gebruik van een hele plaat die simpelweg werd verhit door brandend hout inclusief alle rook wat er vanaf kwam. We hebben 100 pannenkoekjes gemaakt en deelden deze uit aan de kinderen. Voor ons was dit een hele ervaring en de kinderen hebben hier erg van genoten! ze riepen allemaal "thank you" in koor!" -Nils-
“Wij zaten netjes te wachten op de treden voor de deur, toen alle kindjes uit school kwamen rennen en we 100 keer de vraag kregen: 'what's your name Sister/brother?' en ze ons hun engels toets van vandaag in de hand drukken. Ze noemen ons allemaal sister of brother wat ik persoonlijk wel leuk vind.” – Ymke-