Contact opnemen?

Kavarapettai is een klein gehucht op een uur rijden van de grote stad Chennai. Weg uit de smog van de stad ligt het project in een natuurlijke omgeving met veel groen. De jongens op het project gaan overdag naar school, als vrijwilliger heb je vooral in de namiddag en tijdens de weekenden veel tijd om activiteiten te organiseren. Sport, spel, muziek, creatieve activiteiten; alles is mogelijk.

Waar is het project?

Chennai is de grootste stad van Zuid-India en ligt aan de Golf van Bengalen. Chennai is geen grote toeristische trekpleister, in de stad is vooral industrie en business te vinden. Echter ontbreekt het niet aan oeroude geschiedenis met prachtige hindoetempels en klassieke Indiase danstradities. De stad staat bekend om zijn bloeiende filmindustrie. Zo’n 40 kilometer buiten de stad ligt Kavarapettai, een klein dorp. Hier is het project Don Bosco Anbu Illam op een mooi en rustig gelegen plekje tussen de palmbomen.

vrijwilliger india kinderen

Wat doet het project?

Don Bosco Anbu Illam in Chennai werd gestart door de salesianen in 1997. Don Bosco Anbu Illam biedt hulp aan kinderen in moeilijke situaties. Dit zijn veelal straatkinderen en werkende kinderen. Het project in Kavarapettai werkt samen met anbu Illam en richt zich voornamelijk op school drop-outs. Kinderen en jongeren die uitgevallen zijn uit het onderwijs. Doel van het project is om de kinderen klaar te stomen om weer in te stromen in het reguliere onderwijs.

Het project biedt educatie, onderdak, eten en ruimte voor sport en spel. Veel jongeren worden doorverwezen naar het project nadat zij in de gevangenis hebben gezeten, op straat hebben geleefd of doordat zij door de overheid uit huis zijn geplaatst. De werkwijze van het project is zowel preventief als gericht op rehabilitatie. Op dit moment  zijn er 60 jongens.

Overdag gaan de jongens naar school in de buurt. In de namiddag en avond is er tijd voor sport-, spel, studie en vrije tijd.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Op het project heerst een familie-achtige sfeer. Omdat het project iets uit de stad ligt lijkt het project soms zelf een dorpje op zichzelf. Als vrijwilligers kan je in de ochtend helpen met klusjes en de jongens naar school brengen. In de namiddag en tijdens de weekenden is er tijd om activiteiten te organiseren. Er is veel ruimte op het project voor volleybal, voetbal en natuurlijk cricket. Vorige vrijwilligers waren vooral actief rond creativiteitsactiviteiten, sport- en muziek. 

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen Facebookpagina.

"We vinden het heel belangrijk om betrouwbaar te zijn voor de kinderen, en daarom hebben wij altijd geprobeerd om beloftes na te komen. Voor de vakantie beloofden we een jongen dat we zijn huis, gelegen op een klein eilandje, zouden komen opzoeken. Deze jongens wonen op het project omdat er in hun dorp geen school is. Het was een prachtig eiland, weg van de chaos, viezigheid en getoeter, waar twee kleine dorpjes op liggen. Het was erg bijzonder om te zien hoe eenvoudig en arm de mensen er woonden, maar hoe trots ze aan de andere kant waren op hun eiland. We hebben genoten van de gastvrijheid, gezwommen in de zee tussen de visnetten en familiealbums doorgekeken. Wat een ervaring die je als toerist niet snel zult hebben!" - Jochem en Esther -
"Het volleybaltoernooi is al een tijdje in volle gang. Iedereen gaat er voor de volle 100% voor totdat je achter gaat staan. Dan heb je namelijk eigenlijk al verloren. Dus kan het ook dat er spontaan spelers verdwijnen. Passie voor de sport noemen we zoiets." - Pepijn en Roeland -