Contact opnemen?

Hyderabad is één van de miljoenensteden in India. Dit betekent naast economische groei ook veel armoede problematiek in grote sloppenwijken. Don Bosco richt zich op rehabilitatie, opvang en scholing van straatkinderen. Dit gebeurt op een aantal deelprojecten verspreid over de stad. Als vrijwilliger leef je intensief mee op een project en is er veel ruimte om sport- en spelactiviteiten op te zetten.

Waar is het project?

De stad Hyderabad is de hoofdstad van de centraal gelegen provincie Andhra Pradesh. Deze stad wordt zowel geografisch als cultureel gezien als een trefpunt van Noord- en Zuid-India. Inclusief agglomeraties heeft de stad ruim 6 miljoen inwoners, het is hiermee de zesde stad van India. Hyderabad is één van de weinige Indiase steden waar een grote Moslim- en Hindoe-gemeenschap vertegenwoordigd is. Beide groepen en culturen bepalen de identiteit van de stad. Dit zie je terug in (religieuze) gebouwen, gebruiken en kleding. Tegenwoordig is Hyderabad voor bekend door haar grote hightech- en software-industrie. De belangrijkste talen die worden gesproken zijn Telugu en Engels. De laatste jaren is Hyderabad steeds moderner geworden. De stad wordt ook voor toeristen telkens aantrekkelijker. De Lonely Planet noemde Hyderabad zelfs in de top 3 van steden die je in 2012 bezocht moet hebben. Het is een mooie stad maar wel met veel grote contrasten.

vrijwilliger India hyderabad

Wat doet het project?

Alleen al in Hyderabad leven al zo’n 50.000 kinderen op straat. Don Bosco Navajeevan heeft verschillende projecten voor opvang, scholing en rehabilitatie voor deze groep kinderen en jongeren. Deze zijn gevestigd op een aantal locaties in de stad. 

Ramanthapur is het hoofdproject van Navajeevan. Dit project is gestart in 1998. Hier wordt onder andere onderdak en educatie aangeboden. Daarnaast biedt dit project ook counseling, rehabilitatie, psychische-sociale hulp en creatieve trainingen. Het project verzorgt daarnaast veel technische opleidingen zoals houtbewerking, metaalbewerking en een eigen bakkerij zorgt voor brood.
Nampally is een relatief klein project in de stad waar ex-straatjongeren verblijven die naar een reguliere school gaan. Elders in de stad is de shelter, de plaats waar straatjongeren worden opgevangen en wordt gekeken of zij weer terug naar huis kunnen of doorstromen naar één van de projecten. Aan de overkant van de straat zit New Boighuda, het organisatorische centrum van de projecten van Navajeevan. Iets buiten de stad is een relatief nieuw project waar meiden worden opgevangen, Hyatnaggar.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Vrijwilligers verblijven doorgaans in de eerste periode op het grote project, Ramanthapur. In overleg met de directeur wordt gekeken of je hulp ook welkom is op één van de andere projecten. Vrijwilligers ondersteunen bij tal van activiteiten, denk aan; het geven bij bijles, ondersteunen bij de Engelse les en rekenen en het organiseren van sport- en spelactiviteiten. Meestal organiseer je dit op één locatie, een aantal keer per jaar organiseert het project ook activiteiten waar de kinderen en jongeren van alle projecten bij aanwezig zijn. Bij zulke grote dagen is de hulp van vrijwilligers erg handig. Omdat er veel verschillende projecten zijn is er altijd wel een staflid die jouw ondersteuning kan gebruiken.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"Eén van de oudere jongens van het project raakte tijdens een uitje naar het strand helemaal gestrest. Hij had het idee dat we om vijf uur terug op het project moesten zijn. Ik ben toen met hem in gesprek gegaan en verteld dat hij lekker moest gaan genieten en wij alles verder gaan regelen. Toen ik dat zei, werd hij ontspannen en heeft hij weer lekker verder kunnen genieten." -Sharon-
“Ik wilde nou ook wel eens een slang zien, een jochie deed er super stoer over, dus die zou het me wel even laten zien samen met een paar andere jochies. Dus we liepen door het bos, en toen lag er een plant op de grond dat best op een (hele kleine) slang leek en hij schrok zich helemaal dood en viel achterover, echte held op sokken haha. De andere kwamen niet meer bij van het lachen, we hebben uiteindelijk geen slang gevonden nog:p maar zal er vast nog wel een zien!” -Saskia-