Contact opnemen?

Dit is een typisch project gericht op opvang en scholing van straatkinderen. Alle fases van de rehabilitatie kom je bij de projecten van Don Bosco Coimbatore tegen. De stad heeft een aangenaam klimaat en het project biedt verschillende mogelijkheden voor het organiseren van activiteiten voor de kinderen. Op dit project waren ook al eerder jongeren voor een buitenlandse stage.

Waar is het project?

Coïmbatore ligt in het zuiden van India, in de staat Tamil Nadu. Het is een belangrijke industriestad. Er wonen voornamelijk hindoes in de stad, en je komt er dus veel tempels tegen. Vanuit de stad zijn bezienswaardigheden als de Monkey Falls en de tempel Dhyanalinga goed te bezoeken.

india straatkinderen

Wat doet het project?

Don Bosco Anbu Illam is opgedeeld in twee locaties. Een met oudere jongens en een met jongere jongens. Op beide projecten wordt de jongens structuur en onderwijs aangeboden. Door structuur en onderwijs worden de toekomstkansen van de jongeren vergroot. Doordeweeks gaan de jongens naar school. Elke middag als de jongens uit school komen is er een speeluurtje, waarbij vaak cricket of balbaram (een tolspelletje) wordt gespeeld. Als dit speeluurtje voorbij is gaan de jongens hun kleding wassen. Dit is altijd een heel waterfestijn en erg leuk om mee te maken. Vervolgens is het tijd om te studeren en eten. Bij het eten kom je gewoontes tegen die wij in Nederland niet kennen. Zo is eten opscheppen met je linkerhand geen optie - vanwege het ‘onreine’ - maar doe je alles met je rechterhand. ’s Avonds kun je voor het slapen gaan nog even met de boys kletsen.

In het weekend spelen de jongens, gaan ze op zondag naar de kerk en kijken ze tv, maar ze moeten ook studeren en wassen. Op feestdagen en in vakanties mogen de jongens naar hun familie.

Op het terrein van Don Bosco Anbu Illam is ook de organisatie Childline gevestigd. Dit is een organisatie die straatjongens van straat af haalt en weer bij hun ouders brengt, of als dat niet mogelijk is, op een van de projecten van Don Bosco plaatst. Naast een vestiging op het Don Bosco terrein, is Childline ook te vinden op het treinstation in Coïmbatore.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Vrijwilligers worden voornamelijk ingezet om de jongens te helpen met huiswerk en buitenschoolse activiteiten te organiseren. Je draait als vrijwilliger mee met het programma van het project, maar er is ook ruimte om zelf activiteiten te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld een kleine sportactiviteit, een spelletjesdag of een filmavond organiseren, maar soms vinden de jongens het ook fijn als je gewoon even met ze gaat zitten en met ze praat.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket, je verblijf en eten op het project en een aanvullende ziektekostenverzekering. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

Het project heeft ook een eigen website.

"Van het sponsorgeld ben ik met de kinderen naar een waterpretpark geweest. Dit was voor het eerst dat de jongens mee mochten, wat een feest! We gingen met een door ons omgetoverde discobus met harde muziek! Het was een bijzonder waterpretpark met een nep-jungle en een spookhuis, maar gelukkig was het voor de kinderen niet meer dan een normaal park en ze hebben wel honderd keer dankjewel gezegd. Na een hele hele dag zwemmen, spelen en rondlopen, was iedereen op de terugweg zo moe, dat er geen sprake meer was van een discobus, maar meer een stiltecoupé van de NS. Een mooie dag voor ze om nooit meer te vergeten!" -Evelien-
“31 januari hadden we feest! Het was de sterfdag van Don Bosco en dat werd groots gevierd. Het hele Don Bosco huis werd versierd met slingers, bloemen, glitters, lampjes en vlaggetjes en er werd een knal roze podium opgezet, heerlijk Indiaas! :) ‘s Avonds werd er mis gehouden en er werd gedanst en toneelgespeeld door de jongens, fantastisch om ze op het podium te zien stralen!:D” - Simone -