Contact opnemen?

Quito is de hoofdstad van Ecuador, en één van haar mooiste steden. De Salesianen werken in Quito op veel verschillende manieren, waardoor je als vrijwilliger op verscheidene projecten aan het werk kan. Behalve opvanghuizen zijn er ook scholen en naschoolse opvang projecten. Als vrijwilliger werk je samen met lokale stafleden en internationale en nationale vrijwilligers.

Waar is het project?

Quito is de hoofdstad van Ecuador. Het ligt 20 kilometer ten zuiden van de Evenaar in het Andesgebergte. De mensen leven er op 2850 meter hoogte, een behoorlijke hoogte waar wij als Nederlanders niet meteen aan gewend zijn. Zorg dan ook dat je de eerste dagen rustig aan kan doen. De stad is gelegen in een dal, omgeven door bergen, wat de stad haar typische langgerekte vorm geeft. Van het noorden naar het zuiden is het 70 kilometer, terwijl de stad slechts 4 kilometer breed is. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarmee een mooie plek om te ontdekken tijdens je verblijf.

Wat doet het project?

Quito is een grote stad waar meerdere projecten van Don Bosco zitten. Een aantal projecten, waar je als vrijwilliger aan de slag kan, lichten we hier toe. Een groot probleem in Ecuador is een gebrek aan scholing. Veel kinderen verlaten na enkele jaren onderwijs al hun school. Bijvoorbeeld door het gesprek aan geld of omdat ze in het straatleven terecht komen. San Patricio is een school van Don Bosco die zich richt op deze groep kinderen. Ze worden ingedeeld op niveau en niet op leeftijd. Zo zie je in de klas kinderen van 7 en 12 jaar bij elkaar zitten. De school brengt de kinderen weer op het niveau van hun leeftijdsgenoten, zodat zij nadien kunnen instromen in het gewone onderwijs.

Het project ‘Golaso’ is een naschoolse opvang in een arme buurt van Quito. Hier komen kinderen na schooltijd om te eten, huiswerk te maken en te sporten. De opvoeders van dit project gaan regelmatig op bezoek bij de scholen om te vragen hoe het met de kinderen gaat, en werken samen met de families van het kind. Golaso werkt preventief, er wordt voorkomen dat kinderen uitvallen uit het onderwijs en op straat terecht komen.

Voetbalveld straatkinderen ecuador
Huiswerk begeleiden straatkinderen klaslokaal school project opvang

 

 

Ondanks de preventieve manier van werken, zijn er in Quito nog steeds kinderen en jongeren die op straat terecht komen. 'Mi Caleta' is het project waar deze kinderen als eerste terecht komen. Dit huis biedt hen een veilige verblijfplek voor maximaal 6 maanden. Zij volgen hier wat informele lessen en er is ruimte voor sport en spel. Samen met een psycholoog en sociaal werker wordt gekeken of de kinderen terug naar huis kunnen worden geplaatst. Als de kinderen na 6 maanden door omstandigheden nog steeds niet naar huis kunnen worden zij in een ander opvangcentrum geplaatst, bijvoorbeeld in Ambato.

Straatkind Ecuador baseball sporten project school

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger kun je bij alle drie de verschillende projecten aan de slag. Je werkt mee met de lokale medewerkers. Op het project ‘Golaso’ komen er zowel ’s ochtends als ’s middags een groep kinderen. Als vrijwilliger kun je meehelpen met het maken van huiswerk, sportlessen organiseren maar ook mee op familie- en schoolbezoeken om zo meer te zien van de achtergrond van de kinderen. Ook kun je aan de slag op Mi Caleta, waar je zal meedraaien in het dagprogramma van de kinderen en hier de lokale staf zal ondersteunen. In de weekenden is hier vaak ruimte om sport- en spelactiviteiten te organiseren. 

Je verblijft in de communiteit van de Salesianen, deze is bij de San Patricio school. Je verblijft hier samen met andere internationale vrijwilligers. Ook werken er vaak vrijwilligers uit Ecuador op de projecten waar je mee zal samenwerken.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

 

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je eet in principe alle maaltijden mee op het project. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen en belevenissen van oud-vrijwilligers op hun blogs waar je meer leest over werken met straatkinderen of bekijk één van onze youtubeflilmpjes. Het project heeft ook een eigen website.