Contact opnemen?

Guayaquil is dé havenstad van Ecuador. Een grote stad waar met veel problematieken en ook veel straatkinderen. Verspreid over verschillende projecten (etappes) probeert Don Bosco deze kinderen en jongeren een toekomst te geven. Als vrijwilliger werk je samen met internationale en nationale vrijwilligers.

Waar is het project?

Ecuador is een klein land in Zuid-Amerika, grenzend aan Peru en Colombia. In Ecuador zijn 3 verschillende klimaattypen: la Costa (het kustgebied), la Sierra (het Andes gebergte) en el Oriente (het oerwoud). Guayaquil is de grootste stad van Ecuador. Het ligt in het kustgebied en is economisch de belangrijkste stad van Ecuador. Ook bevindt zich hier een belangrijke haven. In Guayaquil wonen rond de 5 miljoen mensen. De stad is minder toeristisch dan de hoofdstad Quito. Het Spaans dat ze in Ecuador spreken verschilt van het Spaans van Spanjaarden. De mensen in Ecuador praten veel langzamer en hebben ook een eigen accent, waardoor het Spaans makkelijker te volgen is.
 

Wat doet het project?

De Salesianen in Guayaquil hebben verschillende projecten voor de straatkinderen. De grootste projecten zijn de opvangprojecten voor straatkinderen, waar jongens van 8 tot 17 jaar van de straat worden opgevangen. Dit project kent meerdere etappes.

‘Patio mi Pana’ is de eerste etappe, bedoeld voor de jongens die net van de straat komen. Zij worden doordeweeks opgevangen, gaan naar school en krijgen te eten. Het doel is ze te laten wennen aan ritme en structuur, iets wat ze niet gewend zijn in het vrije leven op de straat.

Als de jongens zich goed gedragen en zij willen doorstromen dan kunnen ze naar het volgende opvangproject, ‘Casa Don Bosco’.

Guayaquil straatkinderen project Ecuador

Als vrijwilliger ga je naar ‘Casa Don Bosco’, een groot project in het noorden van Guayaquil. Hier worden jongens van de straat opgevangen; zij verblijven permanent op het project. Op het project zit een school waar zowel de jongens van het project heen gaan als kinderen van buitenaf. Na de schooluren in de ochtend zijn er voor de jongens ouder dan 15 jaar technische opleidingen (zoals houtbewerking en metaalbewerking), en voor de jongere jongens allerlei creatieve en sportieve programma’s, zoals dansen, schaken of handenarbeid. Rond 4 uur is de voetbalschool actief en kunnen de jongens trainen voor hun wedstrijden. Als rond 6 uur het project weer leeggestroomd is hebben de overgebleven jongens nog een avondprogramma, bestaande uit douchen, eten en huiswerk maken.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger woon de campus van casa Don Bosco  en werk je samen met lokale medewerkers en vrijwilligers uit Ecuador. Op elke etappe zijn er ongeveer 3 vrijwilligers uit Ecuador (18 - 21 jaar) die één jaar vrijwilliger zijn om praktijkervaring op te doen voor hun opleiding. Vrijwilligers helpen bij het koken voor de kinderen, bij het studeren en organiseren veel sport- en spelactiviteiten.

Eten Straatkinderen rijst kip eetzaal project ecuador

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. In Guayaquil eet je de meeste maaltijden mee met de jongens op het project. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes. Het project heeft ook een eigen website.

Robert-Jan
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vulputate ipsum mauris. Sed eleifend odio faucibus fringilla aliquam. Nulla molestie sapien ac dolor venenatis pulvinar. Praesent vitae gravida est. Praesent porttitor pretium lorem non laoreet. Etiam non mauris ultrices, egestas eros nec, venenatis tortor. Mauris sit amet nibh condimentum, vehicula ante at, tincidunt lorem. Cras blandit, sapien at hendrerit tincidunt, dui ante ullamcorper ligula, nec porta felis odio ac urna. Donec vehicula nisl sit amet neque blandit, eget faucibus nunc tristique. Cras pulvinar rhoncus nibh. Proin placerat congue nisl, ac accumsan justo accumsan in.
"Ik probeerde kinderen persoonlijke aandacht te geven door gebruik te maken van wat hen persoonlijk aansprak. Zo zong ik met een van de jongens een liedje voor het slapengaan. Met en ander ging ik basketballen. Het belangrijkste is vind ik dat je ziet wat een kind leuk vind en daar aandacht aan besteedt." - Minke -
"Het circus is begonnen! Ondertussen ben ik 4 lessen verder en hoop ik dat de vooruitgang zich door zet. Ik ben vorige week begonnen met 11 kinderen, welke allemaal erg enthousiast werden. Voornamelijk door de jongleerballen en de trapeze. De eerste les en eerste acrobatiek les en laat ik het zo omschrijven, die was in elk geval niet saai. - Deze week jongleren ging al een stuk beter. Ik geef meer structuur aan de les en wijs vooraf assistenten aan. Deze leer ik vóór de les de trucs zodat ze de trucs voor kunnen doen en laat ik het materiaal verzamelen en tellen. Leuk is ook dat ik ze al echte trucs heb kunnen leren." - Luuk -