Contact opnemen?

Ambato is een kleine stad in Ecuador. Don Bosco heeft hier een project waar ex-straatkinderen in een rustige omgeving weer in een normaal ritme komen. Ze gaan halve dagen naar school en besteden verder tijd aan klusjes, sport, spel en huiswerk. Als vrijwilliger help je de kinderen bij hun taken en huiswerk en is er veel ruimte om activiteiten te organiseren. Je werkt hierbij samen met een lokale medewerker.

Waar is het project?

Ambato is de hoofdstad van Tungurahua, een van de kleinere provincies van Ecuador. Deze stad ligt in La Sierra, het gebied in Ecuador van het Andes gebergte. Ambato is in vergelijking met de steden Quito en Guayaquil een kleine stad. Het is een stad met weinig toerisme. Ambato wordt ook wel de Ciudad de Floras y Frutas genoemd. Dit betekent de stad van bloemen en fruit. Ieder jaar vieren ze dit tijdens carnaval, één van de grootste en belangrijkste festiviteiten van Ecuador.

Wat doet het project?

Chicos de la Calle (kinderen van de straat) heeft verschillende projecten in Ecuador. In Ambato ligt het project Granja Don Bosco. Hier worden ongeveer 15 jongens tussen de 8 en 18 jaar opgevangen. De jongeren hebben allen een verschillende reden voor hun verblijf. Meestal is het verblijf erop gericht om in een jaar weer te wennen aan een normaal schoolritme.

vrijwilliger in ecuador

Granja is het Spaanse woord voor boerderij. De naam van het project geeft zo meteen weer op wat voor een locatie het project is. Achter de boerderij staan de huizen waar de kinderen wonen en leven, zij verblijven hier de hele week. Bijna alle jongeren gaan doordeweeks in de ochtend naar school. De jongeren worden verdeeld over de verschillende scholen in de buurt van het project. In de middag zijn de kinderen op het project. Hier maken zij hun huiswerk, helpen zij met het schoonmaken en spelen zij spelletjes tot het ’s avonds tijd is om te gaan eten. Er zijn ook jongeren die ’s middags naar school gaan. Bij deze jongeren is het dagprogramma omgedraaid.

De weekenden worden anders ingedeeld. In de ochtend worden er klusjes gedaan voor het project. Hierbij moet je denken aan kleding wassen, sportieve en creatieve activiteiten of extra lessen. Naast alle activiteiten komt er in de middag één van de padres langs. Een padre is een priester. De padre neemt de jongens vaak mee op stap en blijft ook de hele zondag op het project.

De jongens die in de huizen wonen zijn niet de enige jongeren die op het project komen. Gedurende de week komen ook kinderen en jongeren van buiten voor bijles naar het project . Deze kinderen komen vanuit hun eigen school meteen door naar het project. Zij lunchen op het project en krijgen direct hierna begeleiding bij hun huiswerk.

vrijwilligerswerk ecuador

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger woon je op het project, samen met de jongens en de andere vrijwilligers. De vrijwilligers ondersteunen de staf in de begeleiding van de jongeren. Met de jongeren die in de middag naar school gaan kan je in de ochtend activiteiten doen. Met de jongeren die in de ochtend naar school gaan spendeer je in de middag tijd. De vrijwilligers helpen vooral met de dagelijkse activiteiten en het maken van het huiswerk. Ook kan je de jongeren van buiten het project helpen bij hun huiswerk. In de weekenden is er veel ruimte voor sport, spel en dagjes uit. Eerdere vrijwilligers waren veel actief met dansen, zingen en muziek maken. Ook gingen zij geregeld met de jongens zwemmen of naar de stad.

 

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Normaal gesproken eet je alle maaltijden op het project mee. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk de vlog van Eva over het project. Het project heeft ook een eigen website.

"Geen dag is saai in Ecuador. Natuurlijk gaan de jongens door de week gewoon naar school en help ik elke middag de externe kinderen met het maken van huiswerk. Toch is er elke dag wel iets anders. We doen bijvoorbeeld veel nieuwe activiteiten. Mijn activiteiten dag is net achter de rug en dat was super leuk! De jongens vonden het zo leuk dat we de spellen bleven herhalen. De jongens voetballen veel, na het enthousiasme van vandaag weet ik dat het goed is om nieuwe activiteiten in te brengen." - Saraya -
"We vonden het een leuk idee om een talentenjacht te organiseren. Het werd een show waar wij gerust € 50,- entree voor hadden kunnen vragen. We begonnen met een dansact en daarna kwamen alle zangers. Het mooiste was Chris, die de hele week zei dat hij niks wilde doen. Hij besloot toch maar even Dansa Kuduro te zingen. Daar stond de kleine man met de microfoon, hij bewoog niet maar zong het hele nummer. Wat erg lief van de andere jongens was is dat ze hem aanmoedigden, dansten en applaudisseerden. Echt supervet! - Bas -