Contact opnemen?

Dit project ligt in een arme wijk in Cartagena. La Vecina is een school met veel aandacht voor de brede vorming en ontwikkeling van kinderen. Ouders en buurtbewoners worden ook betrokken bij verschillende activiteiten. Als vrijwilliger kan je helpen bij de Engelse en creatieve lessen, daarnaast kijk je in overleg waar je vanuit jouw achtergrond een steentje kan bijdragen.

Waar is project?

Het project La Vecina ligt in de wijk La Bocilla, ongeveer een half uur vanuit het centrum van Cartagena. Het is een relatief arm gedeelte, vlakbij de zee. Cartagena is de belangrijkste havenstad van Colombia. Cartagena trekt ook veel toeristen aan. Onder andere vanwege haar vele koloniale gebouwen en de omdat je mooi kan duiken in de Caribische zee bij. Cartagena heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, een groot deel van de bevolking woont in de uitgestrekte buitenwijken onder armoedige omstandigheden. Hier zijn ook de inheemse vluchtelingen neergestreken.

vrijwilliger in colombia

Wat doet het project?

La Vecina heeft als doel om onderwijs te verzorgen voor kansarme kinderen uit de wijk La Bocilla. Veel kinderen uit arme gezinnen hebben weinig kansen, ze volgen nauwelijks onderwijs en werken op straat. Dit straatleven is gevaarlijk en veel kinderen zoeken hun toevlucht in drank, drugs en criminaliteit. Op La Vecina krijgen ongeveer 80 kinderen ontvangen er kwalitatief goed onderwijs, beter dan deze kinderen krijgen op publieke scholen. De kinderen krijgen les in kleine groepen van 10-15 kinderen. Ook krijgen de kinderen dagelijks een goede lunch op school. Naast de kinderen worden ook ouders nauwe betrokken bij het project. Doel hiervan is om ook thuis een cultuur te creëren waarin onderwijs belangrijk gevonden wordt. La Vecina verzorgt ook huiswerkgroepen en verschillende sociale activiteiten in de wijk. Zo organiseren ze sportactiviteiten, een Engels klas en culturele dansprojecten.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun jij als vrijwilliger doen?

Voor je vertrek ga je in overleg met de Nederlandse directeur van het project. Afhankelijk van je kwaliteiten en achtergrond kan je La Vecina ondersteunen. Dit kan voorbeeld door te helpen in de klassen, het verzorgen van creatieve lessen of het organiseren van de verschillende activiteiten in de wijk. Het bijzondere is dat je verblijft bij een gastgezin, zo dompel je echt onder in de Colombiaanse cultuur.

Belangrijk: La Vecina ontvangt alleen vrijwilligers vanaf 24 jaar. Het is belangrijk dat je Spaans spreekt, je kan ook in Cartagena een cursus Spaans volgen.

Kosten

Le Vecina is geen onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat je voor je eigen kosten betaalt (vliegtickets en kosten voor je levensonderhoud in Cartagena). De huur van de kamer is circa 200 euro per maand. Klik hier voor meer informatie over kosten.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Tijdens mijn tijd in Colombia heb ik niet met straatkinderen gewerkt, maar heb ik Engelse les gegeven op La Vecina. Dit is één school in een van de armste wijken van Cartagena. De leerlingen waren vooral gewend het te horen te krijgen wanneer ze iets niet goed deden. Ik heb geprobeerd dit om te keren, door ze positief te stimuleren en te complimenteren. Als je wel je werk deed mocht je daarna iets leuks gaan doen. Voor een deel van de kinderen pakte dit heel goed uit." - Karlijn -