Contact opnemen?

Dit project ligt op een uur rijden van de grote stad Santa Cruz. Op het project worden ex-straatkinderen opgevangen in de leeftijd 5 t/m 16 jaar, veelal zijn dit meiden. Omdat het project wat afgezonderd ligt van de stad wordt je snel echt onderdeel van het project. Je ondersteunt de opvoeders en onderwijzers bij hun dagelijkse werk. Voor vrije tijd kan je gemakkelijk even naar Santa Cruz.

Waar is het project?

Het project ligt net buiten Santa Cruz de la Sierra. Santa Cruz ligt in het oostelijke deel van het land in de provincie Andres Ibañez. Dit gedeelte van Bolivia is het laagland en het is er het grootste gedeelte van het jaar heerlijk zonnig en warm. De stad leverde vroeger katoen, rijst, fruit en suiker aan de Spaanse kolonies. Het was een welvarende stad tot de 19e eeuw. Toen werden de geïmporteerde producten goedkoper gemaakt. Later heeft de overheid de stad meer bereikbaar gemaakt door middel van geasfalteerde wegen en een spoorweg naar Brazilië. Santa Cruz is sinds de jaren 60 gestaag gegroeid van een dorp met enkele tienduizenden inwoners naar een miljoenenstad. Santa Cruz is één van de snelst groeiende stedelijke gebieden in Zuid-Amerika. Tegenwoordig geld Santa Cruz als de modernste, meest dynamische en voortvarendste stad van Bolivia.

vrijwilligerswerk kinderen zuid-amerika

Wat doet het project?

De naam van het project is Hogar Maria de los Angeles. Op het project wordt er gezorgd voor opvang voor ex-straatkinderen. Hier zijn verschillende medewerkers die helpen bij de opvoeding van de kinderen. Op het project zijn er kinderen van 5 t/m 16 jaar. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen jongen en meisjes. De kinderen krijgen zowel ontbijt, lunch als avondeten op het project. Ook blijven de kinderen slapen op de projecten.
Het project werkt samen met de projecten van Don Bosco in de stad Santa Cruz. Een verschil is dat dit project wordt geleid door zusters en niet door de paters van Don Bosco.

Als vrijwilliger ben je te gast op het project. Je doel is een meeleefervaring. Vanuit een bescheiden gastrol kan je een steentje bijdragen, maar besef dat je geen structurele verandering gaat bereiken. Voorbeelden van bijdrages van vrijwilligers vind je in onze best practices en op de pagina: 'impact van SAMEN'.

Wat kun je als vrijwilliger doen?

Als vrijwilliger heb je veel verschillende taken. De hoofdtaak die de vrijwilligers hebben is het ondersteunen van de opvoeders van de kinderen. Op het project noemen ze je educadora, onderwijzer. Je bent erbij als de kinderen wakker worden en weer gaan slapen. Over de dag heen hebben de vrijwilligers veel verschillende taken te vervullen. Er wordt geholpen bij het maken van huiswerk en het koken. Ook wordt er voor gezorgd dat de kinderen hun kamer schoon houden en blijven opruimen. Over de dag heen worden er veel spelletjes met ze gedaan en veel geknutseld. Als uitje gaan de vrijwilligers wel eens zwemmen met de kinderen. De vrijwilligers slapen zelf ook op het project waardoor ze ieder moment van de dag bereikbaar zijn.

Kosten

Dit project is onderdeel van het Erasmus+ programma van SAMEN. Dit betekent dat veel van je eigen kosten vergoed worden. Denk hierbij aan je vliegticket en je verblijf op het project. Je eet mee op het project. Voor meer informatie over kosten en de mogelijkheden van Erasmus+, kijk op de kostenpagina.

Meer informatie

Meer weten? Lees de ervaringen van oud-vrijwilligers op hun blogs of bekijk één van onze youtubeflilmpjes.

"Voor een creatieve les heb ik met een klas kinderen geknutseld met afval. De kinderen lieten zien dat ze erg creatief zijn en hadden allemaal iets leuks gemaakt zoals een zeilboot of piratenboot. De kinderen vonden het niet alleen leuk om te maken, maar waren ook erg trots op het resultaat!" -Maud-
"Een gesprek bestaat niet alleen uit woorden, maar ook uit houding. Ik denk dat het belangrijk is daar zelf het goede voorbeeld in te geven. Dat kan je doen door te laten zien dat een conflict kan worden opgelost met woorden en door zelf rustig te blijven." -Camille-