Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN naar Young Africa 2017

De groepsreis van 2017 ging naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Tijdens een intensieve maand leefde en werkte de groep mee op verschillende projecten van Young Africa en Don Bosco. Doel van de groepsreis was uitwisseling tussen Nederlandse en Zimbabwaanse jongeren door middel van activiteiten en praktische inzet. De groep bestond uit 7 deelnemers onder begeleiding van begeleiders Anke en Suleika.

De projecten: Young Africa en Don Bosco

groepsreis vrijwilligerswerk

Young Africa heeft als doel jonge mensen te trainen door het bieden van beroepsopleidingen. In zuidelijk Afrika zijn veel jongeren werkloos; door het bieden van een vaktrainingen van 3-6 maanden vergroten jongeren de kans op een baan of kunnen zij voor zichzelf een business opzetten. Tijdens de opleidingen is er naast technische scholing ook aandacht voor bredere levensvaardigheden (lifeskills) en ondernemerschap. De groep verbleef op het project Young Africa Chitungwiza en was daarnaast ook actief het project Young Africa Epworth. Beide in en nabij Harare.

Don Bosco zet zich wereldwijd in voor jeugd en jongeren. SAMEN werkt vooral samen met projecten van Don Bosco die zich inzetten voor straatkinderen. Tijdens de reis organiseerde de groep verschillende activiteiten op het jeugdcentrum van Don Bosco in Harare.

young Africa

Reisprogramma

Tijdens de maand leefde en werkte de groep intensief samen met de Zimbabwaanse jongeren van Young Africa. Met name met de meiden uit het hostel. Deze groep van 18 meiden woont gezamelijk aan de rand van het project, ze hebben vaak hiervoor in weeshuizen gewoond of wonen te ver van het project om dagelijks heen en weer te reizen. Tijdens de maand stonden verschillende activiteiten centraal; we lichten er een paar uit;

vrijwilligerswerk afrika

Lifeskills lessen bijwonen

In de ochtend liep de groep vaak mee bij de workshops op het project. Op deze manier maakte de groep kennis met de verschillende opleidingen van Young Africa. Een aantal keer woonde deelnemers ook de lifeskills lessen bij. Magda en Veerle mochten zelfs samen een les verzorgen:

"Op woensdagochtend hebben we een lifeskills les over ambities gegeven. We hebben de voorbereid in overleg met Anna, die normaal gesproken de lessen geeft. Gelukkig was zij ook aanwezig tijdens de les zodat ze een deel kon vertalen voor de studenten. Hoewel ze goed Engels kunnen, konden ze ons accent vaak niet verstaan. Het was mooi om te zien dat de jongeren grote ambities voor zichzelf konden beschrijven. Een meisje wilde ervoor zorgen dat mensen met hiv/aids en andere ziekten door kunnen blijven leven ondanks hun beperkingen. Een jongeren wilde graag een ker beginnen, waarin de hele gemeenschap bij elkaar kon komen om van elkaar te leren. Een verscheidenheid aan ambities dus."

vrijwilligerswerk zimbabwe

Schilderen van het hostel

Het hostel was toe aan een flinke opknapbeurt. Samen met de Zimbwaanse jongeren heeft de groep het hostel flink onder handen genomen. Sarah schrijft over de werkzaamheden:

"De volgende dag pakten we het echte werk weer op; het schilderen. Het is veel werk, maar gelukkig helpen er veel handen aan mee. Elektriciens, een groepje vriendinnen van de hogeschool, een basketballer: iedereen komt meehelpen. Zij vinden dit leuk om te doen, omdat ze dit altijd in films zien, maar zelf maken ze dat nooit mee. In de verf kwaliteiten van de high school meiden is dit zeker terug te zien. Een deel van onze verf kwam terecht op hun kleding en de vloer in plaats van op de muren."

De dag voor vertrek werd het hostel feestelijk heropend.

"De afgelopen maand zijn we super druk geweest met het renoveren van het hostel waarin we zelf gelogeerd hebben. We hebben alles schoongemaakt, de muren, deuren, kozijnen, plinten, kasten en spijlen voor de ramen (wat een werk!) geverfd, een nieuw dak geplaatst, de gordijnen vervangen, nieuw meubilair aangeschaft, wc-brillen geplaatst en sloten op alle deuren geregeld. Ook hebben we de receptie van het project een geheel nieuw uiterlijk gegeven."

vrijwilligerswerk buitenland

Afval project: 'Bin it!'

De laatste week stond in het teken van het afval project met als titel: 'Bin it!'. Stijn schrijft hierover in de laatste nieuwsbrief:

"Op verzoek van Young Africa hebben wij een manier van afval scheiden opgestart op Chitungwiza. Dit was een grote ambitie, omdat de standaard in dit land en op dit project het op straat verbranden van je eigen afval is. Voor dit project hebben we bedrijven benaderd die afval zouden willen opkopen en aan de hand daarvan prullenbakken in verschillende kleuren geverfd en op het project geplaatst. Om te zorgen dat alle leerlingen en leraren van het nieuwe afvalsysteem op de hoogte zouden zijn, hebben we op vrijdag een evenement georganiseerd met spelletjes en presentaties over afval en over het scheiden van afval. De opkomst was groot, evenals het enthousiasme van de leerlingen. We hebben spelletjes zoals memory en afvaltje-prik gespeeld, om de leerlingen kennis te laten maken met verschillende prullenbakken. Tijdens de spelletjes merkten we dat de sommige jongeren goed begrepen welk afval bij welke afvalbak hoorde. En dat sommigen het onderwerp erg aansprak.

Nieuwsbrieven

Lees hier de nieuwsbrieven geschreven door de deelnemers van de groepsreis: