Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN en Straatvisie naar Swaziland 2018

vrijwilligerswerk afrika
 

Van 22 april tot en met 6 mei organiseerde SAMEN een bijzondere groepsreis. Zes jongeren van SAMEN en vijf jongeren van Straatvisie gingen voor een uitwisseling naar jongeren op de projecten van Manzini Youth Care, Swaziland. Don Bosco Straatvisie heeft als doelstelling om de maatschappelijke participatie van dak- en thuisloze jongeren en (alleenstaande) jonge moeders en vaders te bevorderen, en hun sociaal netwerk te versterken. SAMEN deelt haar kantoor met Straatvisie in het Don Bosco huis in Amsterdam. Voor het eerst maakten SAMEN jongeren en jongeren van Straatvisie gezamenlijk een reis.

Tijdens de reis is gewerkt aan een film. De korte film laat de ervaringen van de deelnemers zien en vertelt over de georganiseerde workshops. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen van de deelnemers over hoe zij denken over zelfstandigheid. KIJK DE FILM!

Doel van de reis

Het thema van de reis was ‘zelfstandigheid’. Wat is zelfstandigheid en wat hebben jongeren nodig om zelfstandig(er) een positie in de maatschappij te verwerven? De Nederlandse jongeren van Straatvisie en de jongeren in Manzini hebben beide te maken gehad met periodes van intensieve zorg. Wanneer deze begeleiding grotendeels weg valt is het een grote uitdaging om zelfstandig een leven op te bouwen. Wat kunnen hulpverleningsorganisaties in zowel Nederland en Swaziland (en op andere projecten) aan dit proces bijdragen?

vrijwilliger afrika

Workshops

Aan de hand van verschillende workshops hebben de Nederlandse en Swazi jongeren gesproken over zelfstandigheid. Deelnemers Neglisa schrijft over de workshops: "We hebben aan de Swazi jongeren gevraagd, wat zij verstaan onder zelfstandigheid. Ook hebben wij gevraagd, wat zij denken dat zelfstandigheid voor ‘ons’ inhoudt. Ook moesten wij dit andersom bedenken, voor hun. We hebben daar uiteindelijk open gesprekken over kunnen voeren, en het was mooi om te zien dat het ijs al grotendeels gebroken was na de 1e workshop."

"Voor onze 2e workshop hebben wij levensecht levensweg gespeeld, waarbij de Swazi en Nederlandse jongeren mixte en groepen vormde. Elke groep kreeg situaties en scenario’s voorgesteld die ook in het echte leven kunnen voorkomen, waarbij er keuzes gemaakt moesten worden.  Elk keuze heeft zijn eigen gevolg. Het leuke hierin was dat de groepen gemixt waren en dat we spelenderwijs konden ontdekken van elkaar waarom de een bepaalde keuzes maakt. Achteraf konden we bespreken of de keuzes verstandig waren en hebben wij dit kunnen vertalen naar het echte leven .

Onze 3e workshop stond in de teken van positiviteit. We gingen in gemixte koppels praten over wat positiviteit voor jezelf inhoudt, waar je dankbaar voor kan zijn en waarom je positiviteit nodig hebt om zelfstandigheid te bereiken. Als afsluiter moest je wat positiefs over de ander zeggen en hier hebben wij een kunstwerk van gemaakt op de muur van een huis. Hier zijn prachtige gesprekken uit voort gekomen, een hele mooie dag om op terug te kijken.

sporten zuid afrika
 

De 4e workshop, was een sportactiviteit. Om ultieme zelfstandigheid te creëren, is het belangrijk dat je je eigen grenzen kent, bewaakt, maar ook verlegd. Met sport kun je dit goed voelbaar maken. Het was erg leuk om te sporten met en ik persoonlijk ben tot de conclusie gekomen dat ik daar wel wat meer aan mag gaan doen *slaat handen voor ogen*.

5e workshop hebben wij het gehad over verslaving, en de verschillende fases hiervan. Het was interessant omdat vele niets afwisten van de verschillende fases en wat voor acties/gedrag daarbij hoort. Ook kregen de NL jongeren zo een opening om te vertellen over hoe eigen ervaring qua verslaving, en hebben wij een stukje bewustwording kunnen creëren."

Eindresultaat: 2 posters met tips

Tijdens en na de reis is gewerkt aan twee posters, zij vormen het tastbare eindresultaat van de reis. De posters vertellen wat de deelnemers verstaan onder zelfstandigheid. De eerste poster is geeft tips aan jongeren, de tweede poster geeft tips aan jeugdwerkers en iedereen die jongeren begeleidt. De posters kunnen dienen als geheugensteuntje of kunnen het beginpunt zijn van een gesprek. De posters zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Spaans. Wil jij ook een poster ontvangen? Stuur dan een mail aan: info@samen.org.

zelfstandigheid jongeren
zelfstandigheid vergroten

Nieuws en ervaringen

Eerste voorbereidingen: een verslag van de eerste bijeenkomst met de gehele groep.
Klaar voor vertrek: een kort verslag van het voorbereidingsweekend en de laatste voorbereidingen.
Ervaring Etje: op dag drie van de reis schrijft Etje over zijn ervaring in eSwatini.
Sfeerverslag eerste week: op Facebook een serie foto's van de eerste week.
Ervaring Rosa: na de eerste week schrijft Rosa over haar ervaringen.
Ervaring Neglisa: na de reis schrijft Neglisa een uitgebreid verhaal over de reis.