Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN naar Kenia en Tanzania 2013

De groepsreis van SAMEN in 2013 ging naar Kenia en Tanzania. 13 deelnemers bezochten met begeleiders Ianthe, Willem en Pedro verschillende projecten voor straatkinderen. Van Nairobi, naar Moshi tot Dar en Salaam. Van sloppenwijk Kibera tot straatkinderenprojecten vlak buiten de stad, van een dagopvang tot grote (technische) scholen.

Manon: "Na het bezoek aan de zusters zijn we naar Don Bosco Kuwinda geweest. Hier gaan de straatkinderen heen als ze het traject van Don Bosco Langata hebben doorlopen. Bij Kuwinda volgen ze het normale schoolsysteem en kunnen ze uiteindelijk ook echt hun diploma halen waarmee ze zelfs naar de Universiteit kunnen. Toen we aankwamen waren de kinderen aan het oefenen voor een dansvoorstelling. Een paar meiden uit onze groep hebben Afrikaans meegedanst. De kinderen kunnen geweldig dansen. Ze hebben al een paar keer meegedaan aan internationale danswedstrijden en deze zelfs gewonnen!"  

Terugblik op de reis

Na vier voorbereidingsweekenden in het voorjaar over o.a. het werken met straatkinderen vloog de groep in juli vol verwachting naar Nairobi. Hier verbleef de groep de eerste week op verschillende projecten voor straatkinderen. Deze week stond in het teken van rondleidingen, kennismaken en meekijken. Door verschillende projecten te bezoeken kreeg de groep een goede indruk hoe de opvang voor straatkinderen in Nairobi is geregeld.

vrijwilligerswerk groepsreis

 

In de tweede week splitste de groep op in twee. De helft van de groep ging naar een Don Bosco project in Makuyu. In dit kleine dorp heeft Don bosco onder andere een grote technische school. In Makuyu organiseerde de groep verschillende activiteiten en was er gelegenheid om te helpen op de technische school. Het andere deel van de groep ging met Ianthe naar Nyahururu, waar Ianthe twee jaar heeft gewerkt bij het project Saint Martin. Het St. Martin project heeft verschillende programma's met social workers die het veld in gaan. Op afspraak ontmoeten zij de vrijwilligers van verschillende gemeenschappen. In deze meetings wordt de voortgang van het oplossen van de problemen die op dat moment spelen in de gemeeschap besproken en advies gegeven door social workers. Twee dagen mocht de groep met verschillende programma's mee het veld in. De deelnemers gingen mee naar bijeenkomsten over mensenrechten, microkredieten, gehandicapten en HIV.

Lisanne: "De laatste dag in Moshi, maandag, zijn we de stad in geweest langs plekken waar straatkinderen leven. Dit was het busstation, een plek waar bussen en auto's gerepareerd worden en de markt. Indrukwekkend om dit van dichtbij mee te maken. Op de werkplaats zag je de jongeren kinderen er tussen lopen en wist je gelijk dat dit de straatkinderen waren. Heftig om ze dan niet opgevangen op een project te zien, maar te zien werken op straat. 's Middags hadden we een girlsnight met de meiden van Amani. Even lekker nagellakken, scooby-doo'en en dansen. Het was een leuke geslaagde middag! Als afscheid kregen we verschillende optredens te zien; acrobatiek, dansen en sprintouwen".

Op de helft van de reis was er tijd voor ontspanning. In een boot op Lake Naivasha werden nijlpaarden gespot, werd er op paarden gegaloppeerd door het aangrenzende dorp en werd er per mountainbike door Hell’s Gate National Park gecrost. Daarna werd de reis doorgezet in Tanzania. Hier verbleef de gehele groep een aantal dagen bij een Don Bosco middelbare school en het Amani project.

De laatste anderhalve week werd de groep in drieën gesplitst op projecten in Dar es Salaam. Een gedeelte van de groep verbleef op projecten van Don Bosco. Er was ook een groep die verbleef bij gastgezinnen. Sportdagen, knutselactiviteiten, volleybal-competities en muziekmiddagen; het kwam allemaal voorbij in de laatste week. De laatste twee dagen sloot de groep gezamenlijk af aan het strand. Hier was tijd om uit te rusten en om te evalueren.

Joy: ''We slapen in een gastgezin. We zitten nu midden in de Afrikaanse cultuur, geen stromend water, een gat in de grond als wc, eten met onze handen en wassen met een emmer.'

 

vrijwilliger in afrika