Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN naar India 2016

De groepsreis van SAMEN in 2016 ging naar India. 14 deelnemers bezochten met begeleiders Loes en Sarah verschillende projecten voor straatkinderen. De reis ging naar dezelfde projecten als in 2014, maar in omgekeerde volgorde. Doel van de reis was uitwisseling tussen Nederlandse jongeren en Indiase jongeren. Gezamelijk met lokale vrijwilligers en staf werden activiteiten georganiseerd op de straatkinderenprojecten.

Terugblik op de reis

Anoek: "Tot nu toe hebben we vooral het lieve, enthousiaste en gezellige ervaren van alle kinderen op het project. Het is zo leuk om met ze om te gaan, dat je soms bijna vergeet waar ze vandaan komen. Toch zijn we ondertussen ook al in een aantal situaties terecht gekomen waarin we wel met onze neus op de feiten werden gedrukt. Zo was er een kindje op het project dat zichzelf gesneden had en werd er een meisje binnen gebracht met een emotionele breakdown. Father John is gelukkig een liefdevolle en rustige man die ook psychische hulp verleent. De kinderen zijn hier op een goede plek met veiligheid en structuur. Je merkt echt dat de oudere boys al veel geleerd hebben en een opvoedende rol hebben voor de kleintjes. Hopelijk leidt het leven op een project zo tot volwassen mannen die uiteindelijk zelfstandig kunnen functioneren in de bijzondere samenleving van India."

De groepsreis begon de eerste twee weken in Hyderabad, bij de projecten van Don Bosco Navajeevan. Bij aankomst maakte de groep direct kennis met het dagelijkse leven in India: de geuren, het enorme chaotische verkeer, de armoede en natuurlijk onze witte huidskleur. Op dat laatste werd de groep vaak aangekeken en soms zelfs schaamteloos aangestaard. De eerste week stond in het teken van kennismaken met de verschillende straatkinderenprojecten in Hyderabad. Er waren rondleidingen bij de shelter Nampally, het meisjesproject en het grote project 'Ramanthapur'. Dit was tevens de plek waar de groep sliep. Op de eerste vrijdag werd direct een grote sportdag georganiseerd. Dit gebeurde door middel van verschillende spellen te bedenken die de groepsleden in tweetallen begeleidde. De kinderen waren allemaal erg enthousiast en deden goed mee. Het eindspel was het toppunt van de dag:  een grote water activiteit! Het liep uiteindelijk uit op een chaos, een mooi gezicht. In de middag was het plan om tegen de Indiase kinderen cricket spelen. Dit ging niet door, omdat het in India wel vaker iets anders gaat dan gepland. Hierdoor hadden we even rust. Aan het einde van de middag hebben wij weer mee gedaan tijdens 'gamestijd'. De games bestonden uit volleybal, voetbal en basketbal.

vrijwilligerswerk azie

In de tweede week ging de groep in kleine groepjes uiteen om op de verschillende projecten activiteiten mee te leven en mee te werken. Vlak voordat de groep ging splitsen was er nog een middagbesteding met de ‘working boys’ (de oudere jongens), the exchange genaamd. Iedereen verzamelde in de grote zaal. De uitwisseling begon met kennismakingsspelletjes, waar vooral het namen leren erg lastig was. Vervolgens werd er hints gespeeld, met het idee handig te worden in handen en voetentaal, aangezien niet alle working boys de Engelse taal goed beheersen.

Famke: "Mijn conclusie van deze opdracht was het feit dat ondanks dat we in totaal verschillende werelddelen leven, onze dromen, familie, vrienden en hobby’s veel met elkaar gemeen hebben."   

Daarna kon the exchange echt beginnen. Dit waren gesprekken in de vorm van speeddates. Elke date had een eigen onderwerp, na elke speeddate werd er doorgewisseld. De thema’s waren: dromen, familie, vrienden en hobby’s. Door de speeddates kreeg de groep inzicht in het leven van de jongens, maar de jongens kregen ook meer inzicht in het Nederlandse leven.

vrijwilligerswerk kinderen buitenland

De reis vervolgde in het zuiden van India, nabij de grote stad Chennai. Hier verbleef de groep eerst een lang weekend met elkaar op het project Anbu Illam in Kavarapettai. Dit project bevindt zich op het platteland, een uur buiten de grote stad. Er worden ongeveer 50 jongens opgevangen en er is veel speelruimte. Zaterdag hebben de jongens genoten van een groot aanbod aan spelletjes. Onder andere estafette, trefbal en afsluitend natuurlijk onze water estafette die uitmondde in een groots watergevecht. In de middag was het tijd voor de tweede ronde spellen. De jongens hebben ervan genoten en de groep was uiteindelijk redelijk oververhit, maar voldaan. Op zondag was er tijd voor een uitje met de jongens naar het strand.

Thomas: "De laatste vier weken zitten boordevol ervaringen, mooie momenten en indrukken. Veel hiervan heb ik mee mogen maken met de kinderen. In de tijd die ik heb doorgebracht in India ben ik meegesleept in de bijzondere cultuur en hebben de kinderen mij geleerd hoe zij de wereld zien en ervaren. Het plezier en geluk zit bij de kinderen echt in de kleine dingen en ze leven van dag tot dag. Ondanks deze vorm van in het heden leven, durven de kinderen groots te dromen. Van later piloot worden tot een stap op de maan kunnen zetten. Ik vind het inspirerend om te zien dat de kinderen zo positief tegen het leven aan kunnen kijken. De kinderen hebben mij onbewust geleerd om in het moment te leven en te genieten van de kleine dingen. Ik hoop daarom dat de kinderen ook van mij hebben kunnen leren. De vele dansjes, woordjes, drumritmes en spelletjes die ik ze heb geleerd deden hun ogen vaak stralen."

De laatste week van de reis verbleef de groep is subgroepen op de projecten in Kavarapettai, Karunalaya en Pondicherry. Hier werden veel sport- en spel- en creatieve activiteiten georganiseerd in samenwerking met de lokale staf. In Pondicherry werden kunstlessen verzorgd op de basisschool van het project. Bij Karunalaya kon de groep zien hoe het project straatkinderen signaleert op de treinstations van Chennai. Ook kon de groep meelopen met verschillende welzijnsprogramma's voor o.a. de lokale vissers. Het project werd bedankt voor de gastvrijheid door een typische Nederlandse maaltijd; pannenkoeken! De laatste dag werd in Chennai met de gehele groep afgesloten met een laatste Indiase maaltijd en een uitgebreide evaluatie. Na een intensieve maand vol uitwisseling kwam de groep op 14 augustus weer aan op Schiphol.

groepsreis india

Nieuwsbrieven

Lees hier de nieuwsbrieven geschreven door de deelnemers van de groepsreis: