Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN naar India 2014

De groepsreis van SAMEN in 2014 ging naar India. 14 deelnemers bezochten met begeleiders Sarah, Erjo en Pedro verschillende projecten voor straatkinderen. De reis begon in en rond Chennai, het tweede deel van de reis verbleef de groep in Hyderabad.

Terugblik op de reis

Hoewel de groep een intensieve voorbereiding had gehad was het de eerste dagen flink wennen in India. De hitte en de drukte in de grote stad Chennai waren soms overweldigend. Om rustig te wennen was ervoor gekozen om te beginnen in het dorpje Kavarapettai, een uur rijden buiten Chennai. Hier kon de groep rustig acclimatiseren. Op het project Anbu Illam maakten zij bovendien kennis met de werkwijze van Don Bosco in de opvang van ex-straatkinderen. Met hernieuwde energie werden er de dagen daarna verschillende activiteiten georganiseerd, van een speldag waarbij het Hollandse spijkerpoepen een grote hit was tot aan een strand bezoek waar sommige straatkinderen voor het eerst van hun leven een zee zagen. Van het ingezamelde sponsorgeld kocht de groep voor dit project onder andere een nieuwe koe. 

Met veel nieuwe indrukken en belevenissen verliet de groep hierna het project en vervolgde de reis opgesplitst richting Chennai en Pondicherry. In Chennai werd er ervaring opgedaan met verschillende straatkinderenprojecten van Don Bosco. Hier was ook een project speciaal voor meisjes; straatmeisjes komen minder vaak voor dan straatjongens. Er werd kennis gemaakt met de Indiase opvatting van pedagogiek en met het project Karunalaya waar een aantal jongens letterlijk net van de straat kwam. Naast de activiteiten op de projecten werden er ook andere activiteiten gedaan om meer te weten te komen over het leven van straatkinderen. Zo werd onder andere een kinderparlement en een sloppenwijk bezocht.

Maartje: "Toen kon onze 13 uur durende treinreis beginnen! Een hele ervaring. Slapen in een driedelig stapelbed, met om ons heen open ramen en deuren en dat met een hoge snelheid over kwalitatief Indiase rails. Dit zorgde voor een hoop geschommel waardoor liggen blijven op drie hoog een hele work-out was. Naast slapen hebben we met verschillende Indiërs gepraat. Zo open als zij zijn, vertelden zij ons mooie verhalen over hun levenservaringen."

Ondertussen werd in Pondicherry door de andere helft van de groep het Don Bosco Boys home bezocht. Een project voor 50 jongens van ongeveer 14 tot 18 jaar. De ligging van het project heeft sommigen van de groep tijdens de slapeloze nachten kennis laten maken met het luide India. Ook hier werden Hollandse spelletjes op touw gezet en werd er met de kleine jongens een dag in de speeltuin doorgebracht. Tijdens het ingaan van de Maria-maand op zaterdag werd er veel gedanst en werd er genoten van de Bollywood dansmoves van de enthousiaste jongeren. De groep ervoer hoe groot de opgave was om een Indiase straat over te steken, begaf zich opgepropt in een ‘shared auto’ en met wat geduw en wat creatief gepruts met draadjes kwamen ze met kun kapotte Rikshaw weer een paar honderd meter verder.

vrijwilliger India kinderen

In Mahabalipuram vond de groep voor het eerst zachte bedden, een zwembad en een strand waar ze tussen de vissersboten toch nog wat zon probeerden te vangen. Een plek waar werd geprobeerd om met elkaar de opgedane ervaringen te delen en even te ontspannen. Na de welverdiende ontspanning ging de groep met de trein richting het noorden, richting Hyderabad.

Sarah: "Om de jongens te verrassen zijn we afgelopen zondag met alle jongens, fathers, brothers, sisters en staf naar een groot waterpretpark geweest. Dit hebben we betaald van het ingezamelde sponsorgeld. Met de trein, de bus en lopend zijn we daar met z’n allen gekomen om te zwemmen. Alleen de reis al was een avontuur, met wel 200 jongens! In het park hadden ze glijbanen, een zwembad voor de kleine jongens, een golfbad (waar mannen en vrouwen gescheiden werden en dat niet alleen: in het hele zwembad was geen bikini te zien, wij liepen rond in een soort voetbaltenue) en de enige echte raindance. Dansen onder de douche. En hoe! Aan de lunch was ook gedacht. Met de hele groep hebben we tussen de middag heerlijk pittig gepicknickt. Na de picknick hebben we alle jongens een raki gegeven, dit is een soort vriendschapsbandje die zussen hier aan hun broers geven vanwege brothers en sistersdag. De jongens vonden de dag helemaal fantastisch en wij ook!"

 

In Hyderabad verbleef de groep eerst een week met elkaar om vervolgens op te splitsen in kleine groepjes. Het project Navajeevan bestaat namelijk uit verschillende deelprojecten. Een shelter met crisisopvang, projecten voor tijdelijk opvang en grotere projecten met opvang voor veel jongens. Bij de technische school van Ramanthapur draaien de vrijwilligers mee bij de verschillende opleidingen. Ook maakten zij mooie muurschilderingen om de school op te vrolijken. In de laatste dagen was er ook tijd voor uitjes met kinderen.

De groep maakte kennis met de heersende problematieken van het land door de ogen van de kinderen. Ze luisterden naar de bijzondere verhalen en deelden het alledaagse leven met de kinderen.  Met eigen ogen werd het verschil tussen arm en rijk ervaren.

vrijwilligerswek India