Contact opnemen?

Groepsreis: SAMEN naar Bolivia 2015

De groepsreis van SAMEN in 2015 ging naar Bolivia. 14 deelnemers bezochten met begeleiders Fleur, Reina en Pedro Don Bosco straatkinderenprojecten in Santa Cruz. De groep verbleef de hele maand in één stad, dit was anders dan de jaren ervoor toen de groepsreis meerdere steden aandeed.

Terugblik op de reis

Na een lange reis verbleef de groep de eerste dagen in een hotel midden in het centrum van Santa Cruz, om op deze manier rustig te kunnen wennen aan het klimaat en het tijdsverschil. Er werd langzaam kennis gemaakt met Bolivia. Zo werd er een bezoekje gebracht aan een enorme markt, waar ze van alles verkochten. Van hele kraampjes vol fruit, tot kraampjes gespecialiseerd in onderbroeken, mobieltjes, speelgoed of brood. Na een paar dagen ging de groep op bezoek bij alle projecten waar ze uiteindelijk zouden gaan werken. Dit waren:

  • Hogar Don Bosco: een groot project voor ongeveer 200 straatjongens;
  • Mano Amiga: een crisisopvang;
  • Hogar Fatima: een project voor kinderen tot 5 jaar wat wordt gerund door de zusters van Don Bosco;
  • Techo Pinardi: toen nog een gevangenisproject waar nog niet veroordeelde jongeren wachten op hun proces.
vrijwilligerswerk zuid-amerika

Na enkele dagen is de groep verhuisd van het hotel naar een communiteit van de salesianen. Dit lag in een achterstandswijk van Santa Cruz. Vanaf toen begonnen ook de 'werkdagen' op de projecten: in groepjes van 3 tot 4 personen splitste de groep zich op om op de verschillende projecten aan de slag te gaan.

Het doel van de reis was om gezamenlijk met de lokale staf activiteiten te organiseren voor kinderen en jongeren op de verschillende projecten. Uitwisseling van ideeën stond hierbij centraal. Op de zaterdagen werden vaak grote sport- en speldagen georganiseerd. Zo organiseerde de groep onder andere lolliepoepen, beerpong (met water i.p.v. bier) en een enorm watergevecht met 100 jongens!

Naomi: "Iedereen vond het zo leuk, en luisterde echt goed. Als groep hebben we constant een goed improvisatievermogen getoond door bijvoorbeeld soepel mee te gaan in zelfbedachte regels. Als extraatje hadden we lolly's meegenomen, waar ze vol van genoten".

Op Mano Amiga werd o.a. een leuke activiteit georganiseerd om de kinderen meer bewust te laten worden van de wereld. Eerst werd de wereldkaart bestudeerd met de kinderen en werd hier wat bij verteld. Vervolgens mochten de kinderen allemaal hun eigen vlag knutselen, wat een kleurrijk resultaat tot gevolg had. Watermiddagen deden het ook daar heel goed! Op hogar Fatima werden ook voor de kleintjes activiteiten georganiseerd zoals kleurplaten inkleuren. Techo Pinardi kende veel sport en spel: de jongens hebben daar de hele dag niet zoveel te doen omdat ze niet van het project af mogen. Daarom kon er veel gevoetbald en gevolleybald worden, maakten de deelnemers samen met de jongeren armbandjes en gaven ze wat Engelse les. De acitiviteiten richten zich vooral op vaardigheden zoals creativiteit, samenwerken, sport en spel.

vrijwilliger in bolivia

Ook Bolivia als land werd ontdekt. Zo moest de groep een bezoek aan de immigratiedienst brengen om het visum te laten verlengen. Nou, dan leer je Bolivia van binnen en buiten kennen. Na lang in de wachtrij te hebben gestaan voor een nummertje moest er nog langer gewacht worden. Toen we eindelijk deelnemer voor deelnemer aan de beurt waren kregen we welliswaar een stempel, maar moesten we vervolgens zelf een kopie laten maken van de stempel. Zelf zouden ze niet beschikken over een kopieerapparaat. Dus in kleine groepjes moest de hele groep naar de overkant van de straat voor een kopie tegen een kleine betaling, om deze vervolgens weer aan de immigratiedienst te overhandigen. Dit zijn de absurde situaties die je je in Nederland nooit had kunnen voorstellen.

Fran: "Ik ervaar Bolivia als een land dat heel veel mogelijkheden heeft om een groot sterk land te worden, maar door de instelling “mañana, mañana” (we doen het morgen wel…) die mogelijkheden niet benut. Het land heeft voorraden aan goud, zilver, edelstenen en olie. Als ik daar aan denk, vraag ik me af hoe Nederland er uit zou zien als het die grondstoffen had. Zoveel rijkdom!"

Ook werd er elke zondag een kerkdienst van alle projecten bijgewoond, compleet met vrolijke liedjes met bijbehorende dansjes. De rustdagen heeft de groep doorgebracht in Samaipata, een klein dorpje nabij Santa Cruz in de bergen met prachtige natuur. Sommige deelnemers hebben daar de watervallen bezocht, anderen hebben een fantastische tocht gemaakt door de bergen met spectaculaire uitzichten, weer anderen hebben het nevelwoud bezocht. Dit uitje was een rustmoment en tevens een moment voor reflectie en evaluatie. Als afscheidsactiviteit heeft de groep op twee projecten, samen met de jongeren, de stoelen gepimpt met vrolijke kleurtjes verf. De laatste avond aten ze mee op het grote project en hadden ze zeven afscheidstaarten zodat er genoeg was om ieder maagje te vullen. Het einde van een hele toffe groepsreis!

vrijwilligerswekr buitenland