Contact opnemen?

Groepsreis naar straatkinderenprojecten over de hele wereld

SAMEN organiseert ieder jaar in de zomerperiode een groepsreis voor jongeren. Tijdens deze groepsreis bezoeken de deelnemers gedurende een maand verschillende projecten voor straatkinderen en straatjongeren. Het doel van de reis is het in contact brengen van jongeren met straatkinderen en hun problematiek. In de zomer van 2018 gaat de reis naar India. De groep is inmiddels compleet en in voorbereiding. Aanmelden voor de reis is niet meer mogelijk.

In 2019 kiezen we voor een nieuwe opzet van de groepsreis. De reis gaat naar Kenia waar we met ervaren SAMEN vrijwilligers en nieuwe deelnemers zullen uitwisselen rond het thema 'non-formeel leren'. Samen met lokale staf gaan we nadenken welke leuke en leerzame activiteiten je voor ex-straatkinderen kan organiseren. Dit najaar starten we met de voorbereiding van de reis.

Voor wie?

De groepsreis is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 25 jaar. Vereiste is dat je nog geen tot weinig ervaring hebt met ontwikkelingssamenwerking. De reis is een goede eerste kennismaking met straatkinderen en -jongeren, projecten die zich inzetten voor deze doelgroep en ontwikkelingssamenwerking. Aan de reis kunnen ongeveer 14 vrijwilligers deelnemen.

groepsreis afrika

Informatieavond

Voor geïnteresseerden in de groepsreis organiseert SAMEN elk jaar een informatieavond. Deze is meestal in januari en vindt plaats in Amsterdam. Het is een mogelijkheid om de begeleiders voor de reis te ontmoeten en eventuele mede-deelnemers de hand te schudden. Daarnaast word je overspoeld met informatie over de reis zelf: waar gaan we heen, de cultuur van het land, wat wordt ongeveer het reisschema en wat voor activiteiten kan je organiseren.
Neem contact op om je aan te melden voor deze dag.

Iris, Bolivia: "Onafhankelijkheidsdag werd op het project gevierd met 2 dagen vrij. De 200 jongens op het project waren allemaal aanwezig, dus tijd voor activiteiten! Van een middag vol voetbal, volleybal en basketbal toernooien tot een hele middag vol gezelligheid in het park: van alles hebben we georganiseerd. Op de regenachtige zaterdag besloten we popcorn te maken als merienda (snack). Met 5 kilo mais en een enorme pan hebben we gezellig een middagje gepopt."

Kosten

Omdat SAMEN subsidie ontvangt van de Europese Unie, via het zogeheten Erasmus+ programma, kunnen wij de kosten voor de groepsreis relatief laag houden. Iedere deelnemer betaalt een eigen bijdrage van ongeveer €1000,- tot €1250,-, afhankelijk van de bestemming van de reis. Deze bijdrage dekt de kosten voor je vliegticket, de voorbereidingsweekenden in Nederland en de verblijfskosten op de projecten. Wat je daarnaast nog zelf moet betalen zijn kosten voor een reisverzekering, inentingen, visum (indien vereist) en overige reisbenodigdheden.

Voorbereiding

Aan de groepsreis gaan vier voorbereidingsweekenden vooraf om jezelf en groep klaar te stomen voor het aankomende avontuur. Drie weekenden zijn alleen met de groep en begeleiders en zullen thema's behandelen m.b.t. groepsvorming, omgang met straatkinderen, voorbereiden van activiteiten en verdieping in het land van bestemming. Één van de weekenden is het informatieweekend over straatkinderen in het voorjaar.

Door middel van een gedegen voorbereiding wil SAMEN er voor zorgen dat jij en de groep klaar zijn voor het avontuur. Helemaal omdat jullie kort op reis gaan is dit van groot belang voor SAMEN. Waarom dat zo is lees je op onze pagina over verantwoord vrijwilligerswerk.

 Er zijn hierbij ook andere vrijwilligers aanwezig. Voorwaarde voor je deelname aan de reis is dat je deelneemt aan alle vier de voorbereidingsweekenden die plaatsvinden tussen februari en juli. Wil je alvast kennis maken met SAMEN en meer leren over straatkinderen en -jongeren? Meld je dan aan voor ons aankomende informatieweekend.  

Begeleiding groepsreis

De groepsreis wordt begeleid door oud-vrijwilligers van SAMEN. Zij hebben ruime ervaring in het continent en het werken met straatkinderen en -jongeren. Een paar maanden voor de groepsreis reizen zij ter voorbereiding al naar het land om daar de projecten vast te bezoeken en afspraken te maken. Op basis van deze reis wordt het programma van de groepsreis bepaald.

Sponsorgeld

Van alle deelnemers aan de groepsreis verwachten we dat ze een bedrag aan sponsorgeld ophalen. Hiervoor is geen minimumbedrag, het gaat erom dat iedereen een steentje bijdraagt. Door middel van een sponsorloop, benefietfeestje of het verkopen van appeltaarten willen we jullie stimuleren geld op te halen voor de projecten. Zo heb je als groep straks geld om tijdens de reis te besteden aan activiteiten of benodigdheden voor het project. Tijdens de reis wordt op de projecten besloten waar het geld naartoe gaat.

straatkinderen sponsorgeld vrijwilligerswerk buitenland

Koningsdag

SAMEN helpt graag mee met het verzamelen van sponsorgeld. Dit doen we door elk jaar met Koningsdag geld op te halen wat mee gaat met de groepsreis die zomer. We organiseren het groots: een heel plein vol met kleren, boeken en spullen om te verkopen, toiletservice en verkoop koffie, thee en gebak. Dat alles wordt georganiseerd en verkocht door enthousiaste oud-vrijwilligers van SAMEN en de deelnemers van de groepsreis. Lees in ons jaarverslag meer over deze dag!

Voorgaande groepsreizen

Afgelopen jaren ging de groepsreis naar:

Klik op een land om meer te lezen over de groepsreis van dat jaar.

Aanmelden